Erişilebilirlik

Obama'nın Ödülüne Dünyadan Tepkiler


Başkan Barack Obama’nın Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi duyurunun yapıldığı Oslo’da da şaşkınlık yarattı.

Duyurunun hemen ardından Obama’ya dünyadan kutlama mesajları yağmaya başladı. Mesaj gönderenler arasında aynı ödüle geçmişte layık görülen eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov ve Kenyalı çevreci Wangari Mathaii de yer alıyor.

Nobel Barış ödülünü 1994 yılında kazanan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Obama’nın ödüle layık görülmesinin, Ortadoğu’da barışı gerçek ve özgün bir gündem maddesi haline getirdiğini söyledi.

Peres “Burada Kudüs’te çanlar yeni bir umut beklentisiyle çalmaya başladı. Cennette bir tanrı ve Dünyada da tanrıya inanlar olduğunu düşünüyoruz.. Hep birlikte yeni bir gerçek yaratmak içinkararlı adımlar atabiliriz. Başkan Obama’yı gönülden kutluyorum. Kendisiyle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Obama’yı tebrik edenler arasında İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Filistinlibaş müzakereci Saeb Erakat da yer aldı. Her ikisi de bu ödülün İsrail Filistin sorununun çözümüne yardımcı olmasını umut ettiklerini belirtti.

Ancak Obama’nın Nobel Barış Ödülü’nü alması herkes tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Hamas’tan bir yetkili Obama’nın katedecek çok yolu olduğunu ve şimdiye kadar dünya barışına bir katkısı olmadığınıönesürdü.

Taleban sözcüsü de Başkan Obama’nın barış değil,şiddeti körüklemek ve sivil halkı öldürmek adına ödül alması gerektiğini ileri sürdü.

Bazı uzmanlar ise Başkan’ın bu ödüle layık olmak için çok erken olduğu görüşünde.

Öte yandan Arap dünyasının diğer liderlerinden ve halktan olumlu mesajlar geliyor. Eski Mısır Dışişleri Bakanı ve Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdül Mecit Obama’nın ödülünün bölge adına olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Mecit “Obama ülkesi ve dünya adına çok işler başardı ve bu ödülü hak ediyor. Bu Amerika ve diğer dünya ülkeleri arasında anlayışı geliştirmek adına olumlu bir adım” dedi.

Suudi Arabistan’da ise haber sessiz bir memnuniyet havası içinde karşılandı. Suudi el Watan gazetesi editörü Cemal Kaşıkçı Obama’nın bu ödüle Arap dünyasındaki çalışmalarından ötürü layık görüldüğüne dikkat çekti ve özellikle Başkan’ın Haziran ayında Mısır’da yaptığı konuşmayı vurguladı.

Kaşıkçı ”Olumlu bir işaret. Daha görevde birinci dönemini bile tamamlamamış bir Başkan için hızlı bir gelişme. Obama’nın Kahire’de yaptığı konuşmaçok iyi bir barış taslağıydı. Konuşmasında sadece Amerikan ve İsrail çıkarlarına değinmedi. Filistinliler’in de haklarına ve kaygılarına yer verdi. Ben o sırada Kahire’deydim ve konuşmadan çok etkilenmiştim. Umarım Hamas ve diğer Filistinli gruplar da bunu farkeder” şeklinde konuştu

Suudi Arabistan’da basın Obama’nın barış ödülünü kazanmasını birinci haber olarak verdi ve Başkan’ın İslam dünyasıyla ilişkileri geliştirme çabalarını övdü.

XS
SM
MD
LG