Erişilebilirlik

Rehn Daha Fazla Reform İstiyor


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından açıklanan İlerleme Raporu, Türkiye’nin geçtiğimiz bir yıl içinde kaydettiği gelişmelerin fotoğrafını yansıtıyor. Fotoğrafın belli bir bölümü oldukça net, bazı bölümleri ise bulanık.

Rapor genel hatlarıyla dengeli, adil ve olumlu. Tabii bu hiç eleştirilecek bir şey olmadığı anlamına da gelmiyor. Eleştirilerden bazıları oldukça ağır. Rehn, genişlemeyle uğraşan birinin profesyonel bir optimist olması gerektiğini söylüyor. Rehn, Türkiye’yle ilgili açıklamalarındaki sıralamada da bu tezine uygun davrandı.

Rehn, Türkiye’nin bölgesel güvenlik, Avrupa için enerji tedarikinin güvenliği ve medeniyetler arası diyaloğun geliştirilmesi konularında anahtar role sahip olduğunu söyledi. Türk dış politikası açısından önemli olan bu övgü belgenin ana mesajını oluşturmuyor. Aslında belgenin ana mesajı bundan önceki yıllarda yayımlanan raporların ana mesajından farklı değil.

Rehn, artık Türkiye’den yasal ve demokratik reformları canlandırmasını beklediklkerini söylüyor. Bu beklenti müzakerelerin başladığı 2005’ten bu yana mevcut. Reform önceliklerinde sıralama zaman zaman değişebiliyor. Rehn’in bu yılki beklenti listesi de 5 alana yoğunlaşmış durumda.

Rehn, özellikle ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, dini özgürlükler, kadın hakları ve sendikal haklar alanında adım atılmasını istiyor.

Bu yıl sonuna doğru harareti artacak konuların başını ise Kıbrıs çekiyor. Türkiye, 2006’dan bu yana Brüksel’den gelen bazı talepleri karşılamıyor. Rehn de bundan önceki iki raporda da dile getirdiği gibi bu yıl da Türkiye’nin limanlarını Rum bandıralı gemilere açmasını öngören Ek Protokol’le ilgili beklentsini yineledi. Rehn, Türkiye’den Ek Protokol’ü tam ve ayrımcılık yapmadan uygulamasını beklediğini ifade etti.

Rehn’in açıklamalarında en ilginç ifadeler ise Atatürk’ü Koruma Kanunu’yla ilgili olarak geldi. Atatürk’e büyük saygı duyduğunu söyleyen Rehn, "Türkiye'nin Batılılaşması ve Avrupalılaşması alanlarında ilerleme sağlama konusunda Atatürk'ün izindeyiz" dedi.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG