Erişilebilirlik

Afgan Aday Seçimlerden Çekildi


Afganistan'da başkan adayı Abdullah Abdullah bu hafta yapılacak ikinci tur seçimlere katılmayacağını açıkladı. Abdullah Hamid Karzai'nin hükümetini adil bir seçim için gereken önlemleri almamakla suçladı.

Abdullah seçimlerden çekilmesinin nedenini hükümetin ve Afgan bağımsız seçim kurulunun beceriksizliğini protesto etmek olarak belirtti.

Eski dışişleri bakanı Abdullah Başkan Hamid Karzai'ye seçim kurulu başkanını görevden alması için düne kadar vakit tanımıştı.

Ancak Karzai'den Abdullah'ın bu talebine bir karşılık gelmedi.

Abdullah seçimlerden çekilmesinin ardından kendi yandaşlarına yaptığı açıklamada 'Sokaklarda protesto yapmayın, acı duymayın, Bu zor biliyorum ama demokratik bir ortamda yaşamıyoruz. ancak yeni nesiller için sonu güzel olacak' dedi.

Karzai'nin seçim kampanyası sözcülerinden Vahid Omar seçimlerin Afgan halkının hakkı olduğunu belirtti.

Vahid 'seçimlerden çekilmek Abdullah'ın kişisel tercihi. Bu durum genel işleyişi etkilememeli' diye konuştu.

BM'nin Afganistan sözcüsü ise Abdullah'ın zorlu bir karar verdiğini ancak bundan sonraki adımın ne olacağına Afgan yetkililerin karar ereceğini ifade etti.

Afgan seçim yetkilileri ise anayasaya göreseçimlerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Abdullah'ın gereken tarihten önce resmen geri çekilmediği de belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG