Amerika, nükleer programı nedeniyle anlaşmazlık yaşanan bir dönemde İran’la ilişkilerin geliştirilmesini eleştirdi. Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerindin sorumlu yardımcısı Phil Gordon, böyle bir dönemde İran’la ilişkilerde “hiçbir sorun yokmuş gibi davranılmaması gerektiğini” bildirdi.
Washington’da yabancı basın merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gordon, Türkiye’yle İran arasında enerji anlaşmaları imzalanmasını da değerlendirdi. Gordon, Amerikan yasalarının İran’da enerji sektörüne büyük yatırım yapanlara yaptırım öngördüğünü hatırlattı.
Amerikalı yetkili, İran’ın nükleer programı konusunda uluslar arası toplumun yaptığı önerilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi İran’ın nükleer yakıt ihtiyacının karşılanması için elindeki uranyumu zenginleştirmek üzere Rusya’ya göndermesini önermişti. Bu plan Amerika, Rusya ve Fransa tarafından desteklenirken Tahran öneriye henüz resmen yanıt vermedi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliği
Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen açıklamalarda bulundu. Gordon, Amerika’nın AB üyesi olmadığını, Türkiye’nin üyeliği konusundaki kararı Avrupalılar’ın vereceğini söyledi, ancak Amerika’nın Türkiye’nin üyeliğine uzun süredir destek verdiğini hatırlattı.
Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin Türkiye için sağlıklı ve yapıcı olduğunu söyleyen Gordon, “üyelik yolunda güçlü Türkiye – AB ilişkilerinin hem Türkiye, hem Avrupa için iyi olduğunu” vurguladı. Amerikalı yetkili, “Avrupalı dostlarımızın Türkiye’nin üyelik sürecini devam ettirmelerini teşvik ediyoruz” dedi.
Türk hükümeti ve halkının bu konuda istekli olduğunu kaydeden Gordon, “Avrupalılar da bu süreci teşvik etmeli” dedi. Gordon, “Avrupalılar da güçlü, kalkınmış ve demokratik bir Türkiye’yi aralarında görmek istemeli” diye konuştu.
‘Kıbrıs’ta Önemli Fırsat’
Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerindin sorumlu yardımcısı Phil Gordon, Kıbrıs’taki barış görüşmelerini “önemli bir fırsat” olarak niteledi.
Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimtri Hristofyas’ın çözüm konusunda istekli olduğunu söyleyen Gordon, iki liderin iyi ilişkilere sahip olduğunu hatırlattı. Çözüm konusunda zorluklar, taraflar arasında da görüş farkları olduğunu da belirten Amerikalı yetkili, “Amerika’nın elinden geldiğince bu sürece destek vereceğini” söyledi.
Amerika’nın Kıbrıs konusundaki politikasını yineleyen Gordon, “İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon kurulmasını desteklemeye devam ettiklerini” vurguladı.
Gordon, “ilerleme sağlanmasını umuyoruz. Yardım etmeye hazırız” diye konuştu.
Sudan Devlet Başkanı’nın İstanbul Ziyareti
Darfur’da savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama emri bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in İstanbul’a gitmesi Avrupa Birliği nezdinde eleştirilere neden oldu. Ömer el Beşir İstanbul’da İslam Konferansı Örgütü toplantılarına katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşir’in davet edilmemesi uyarısında bulunan Avrupa Birliği’ni Türkiye’nin içişlerine müdahale etmekle suçladı.
Bu konuda bir soruya yanıt veren Phil Gordon ise İslam Konferansı Örgütü toplantılarına “kimin davet edileceğinin Amerika’ya kalmadığını” söyledi.
Gordon, Darfur’da soykırım işlemekle suçlanan Sudan’a doğru mesajların verilmesinin önemli olduğunu bildirdi.