Erişilebilirlik

TBMM'de 'Demokratik Açılım' Gerginliği


Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda “Demokratik Açılım” oturumunun Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'dan başka bir güne alınması için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) verdiği öneriler reddedildi. Öneriler görüşülürken, Meclis'te gergin anlar yaşandı.

Yaklaşık dört aydır konuşulan demokratik açılım sonunda Meclis Genel Kurulu’na geldi. Ancak gelmesi de içeriği kadar olaylı oldu. Muhalefet partileri CHP ve MHP oturumun Atatürk'ün ölüm yıldönümü 10 Kasım'dan başka bir güne ertelenmesini istedi. Her iki parti de açılımın tarihini kasıtlı diye nitelendirdi ve yapılanın Atatürk'ün anısını gündemden düşürmek olduğunu iddia etti. Adalet ve Kalkınma Partisi ise “Meclis, 10 Kasım'larda hep çalışmıştır” diyerek, bu olayda kasıt arayanların açılım sürecini baltalamaya çalıştığını savundu. Ve sonunda AKP konuyu Meclis Genel Kurul’una getirdi, her iki muhalefet partisinin ''demokratik açılım''la ilgili önergenin öngörüşmenin ertelenmesi isteği ise reddedildi.

12 Kasım tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunum yapması bekleniyor. Erdoğan’ın konuşmasında 14-15 maddelik bir önlemler dizisi açıklayacağı tahmin ediliyor. Siyasi gözlemcilere göre, bu önlemlerden bir kısmı, şimdiye dek hükümetin atmış olduğu adımlardan oluşuyor. Bunlar arasında üniversitelerde Kürtçe dahil doğu dilleri enstitüleri kurulması, TRT’nin Kürtçe yayına başlaması gibi maddeler bulunuyor. Bilinen bu adımların dışında Başbakan’ın birkaç sürpriz maddeyi 12 Kasım’da ilk kez kendisinin açıklamak istediği ise kulislerde gündeme getiriliyor.

Haberin tümünü ve milletvekillerinin görüşlerini dinlemek için sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG