Erişilebilirlik

Alman Ekonomisi Durgunluktan Çıktı


Alman ekonomisindeki kısmi büyümeye işaret eden veriler, siyasetçileri ve sanayi çevrelerini umutlandırdı.

2008 yılının ortalarından bu yana resesyonda bulunan Alman ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde 0,7 oranında büyüdü. Uzmanlar ekonomininin bu oranda büyümesini ‘beklenmeyen bir sürpriz’ olarak nitelerken, bu oranın Aralık 2007’den bu yana kaydedilen en iyi sayı olduğunu söylüyorlar. Ekonomi çevreleri, Almanya’nın ülkeyi 1,5 yıl derinden etkileyen ve 2’nci Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük ekonomik krize yol açan resesyondan çıktığını iddia ediyorlar.

Federal Merkez Bankası, 2009 başında ekonominin bu yıl ortalama yüzde 0,8 küçüleceğini öne sürmüştü. Büyümenin en önemli nedeninin yeniden artışa geçen ihracat olduğu, ayrıca ülkedeki altyapı yatırımlarının büyümeyi etkilediği de belirtildi. Küresel krizinin iş çevrelerinde yarattığı karamsarlığın kaybolduğunu belirten yetkililer, 2010 yılında da ihracat rakamlarının belirgin şekilde artacağı görüşünde. Ekonomiyle ilgili rakamları ‘iç açıcı’ olarak niteleyen Başbakan Angela Merkel, yinede tedbiri elden bırakmama taraftarı olduğunu açıkladı. Merkel, Alman ekonomisindeki olumlu gidişata rağmen dünya genelinde durumun belirsizliğini koruduğunu, özellikle banka sektöründe her an yeni sorunlar yaşanabileceğini savunuyor.

Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Recep Keskin de ekonomideki olumlu gidişata rağmen, orta ölçekli işletmelerdeki güven krizinin sürdüğünü, ayrıca özel tüketim harcamalarında da düşüş yaşandığını belirtiyor.

Ekonomisi büyük oranda ihracata bağlı olan Almanya’daki kısmi büyümenin işsizlik rakamlarına da olumlu yansıması ve sayının tahminlerin tersine 4 milyonun altında kalması bekleniyor.

Cem Dalaman'ın haberin sağ üst köşedeki bağlatıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG