Erişilebilirlik

AP Genişleme Raporunu Kabul Etti


Avrupa Birliği liderlerinin 10-11 Aralık’ta Brüksel’de yapacakları zirvede masaya yatıracakları başlıklar arasında yer alan genişleme konusu bir kaç gündür Avrupa Parlamentosu’nun da gündemde. İtalyan parlamenter Gabriele Albertini tarafından hazırlanan genişleme stratejisiyle ilgili karar tasarısı Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada açık oy farkıyla kabul edildi.

Belge hem aday ülkeleri hem de potansiyel adayları içine alan bir perspektifle hazırlandı. Oldukça genişçe bir paragrafın Türkiye’ye ayrıldığı belgede Ankara’nın performansı hem övülüyor hem de eleştiriliyor. Belgenin ilk halinde yer almayan “aday ülke” ifadesine belgenin son halinde yer verilmesi ve Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olarak Türkiye’yle enerji başlığının açılması çağrısı yapılması Ankara’yı oldukça memnun edecek unsurlar. Kürt açılımından, Ermenistan’la ilişkilerde atılan adımlardan ve yargı reformu stratejisinin hazırlanmış olmasından duyulan memnuniyet bu olumlu tabloyu tamamlar nitelikte.

Ancak tablonun her tarafının pembe olduğunu söylemek de pek mümkün değil. Doğan Grubu’na kesilen vergi cezasının benzeri görülmemiş olarak tanımlandığı belgede, özellikle bu cezanın ardından ifade ve basın özgürlüğü alanlarındaki durumdan endişe duyulduğu dile getiriliyor. Dini özgürlükler ve Alevilerle ilgili kısıtlamaların kaldırılması gereği de olumsuz vurgulardan birini oluşturuyor. Hükümetle TBMM’deki partilerin reformlar konusunda diyalog kurup uzlaşmasını talep eden Avrupa Parlamentosu, Ankara’dan İran’la ilişkiler başta olmak üzere dış politikada Avrupa Birliği’yle koordinasyonun artırılmasını istiyor. Türk limanlarının Rum bandıralı gemilere açılmasını öngören Ek Protokol’ün uygulanması da Avrupa Parlamentosu’nun geleneksel hale gelmiş ama önemli vurguları arasında yer alıyor.

Genişleme konusu Avrupa Birliği içinde her ne kadar tartışma yaratan bir niteliğe sahip olsa da aslında bu alanda yaşanan gerginliklerin Türkiye’yle sınırlı olduğunu söylemek pek de yanlış olmasa gerek. Oylama sırasında Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na izleyici olarak gelen Hırvat heyeti için kopan alkış tufanı ve Başkanlık Divanı’ndan verilen “Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne mümkün olan en kısa zamanda katılmasını istiyoruz” mesajı da bu durumu net şekilde ortaya koyması açısından dikkat çekiciydi.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG