Erişilebilirlik

Obama Afganistan'a 30 Bin Asker Gönderiyor


Başkan Barack Obama Afganistan’a 30 bin ek asker göndereceğini açıkladı.

Uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Afganistan stratejisini dün akşam West Point Amerikan Kara Harbokulu'nda yaptığı ve televizyonlardan naklen yayınlanan bir konuşmayla halka açıkladı.

Obama, askerlerin 18 ay sonra dönmeye başlayabileceğini de belirtti.

Başkan 30 bin ek askerin Afganistan’a gönderilmesinin 2010 yılının ilk altı ayında tamamlanacağını, geri çekilme işleminin de 2011 yılı Temmuz ayında başlayacağını söyledi.

Askerlerin hedefi, Taleban ve el Kaide militanlarına karşı mücadele etmek, önemli yerleşim merkezlerinde güvenliği sağlamak ve güvenlik sorumluluğunun Afganlar’a devredilmesi için gerekli ortamın hazırlanmasına yardım, olacak.

Afganistan’a durumun son birkaç yıldır kötüleşmekte olduğuna dikkat çeken Obama bu durumun Amerika için de tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Obama NATO’ya üye ülkelerden de ek asker ve kaynak istediğini de açıkladı.

Obama Afgan savaşının sadece Amerika’nın sorunu olmadığını ve el Kaide’nin diğer ülkeleri de tehdit ettiğini kaydetti.

Afganistan ve Pakistan hükümetlerinin tehlikede olduğunu söyleyen Başkan Obama, Pakistan’ın nükleer silaha sahip olmasının durumu daha da ciddileştirdiğini belirtti. Ek asker göndermenin Amerika’ya sadece bu yıl için 30 milyar dolara mal olduğunu belirten Obama, savaşın mali yükünün göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

Obama yolsuzluk yapan Afgan yetkililerin cezalandırılması gerektiğini de söyledi.

Afganistan hükümetinin şiddet kullanmaktan vazgeçen Taleban militanlarıyla masaya oturmasını desteklediklerini ifade eden Obama, Afgan halkına da seslenerek, Amerikan askerlerinin Afganistan’da uzun süreli kalmak istemediğini bir kez daha vurguladı.

Amerika’nın, Müslüman dünyası ile çatışmalara son verecek yeni bir karşılıklı anlayış dönemi başlattığını ifade eden Obama, insan haklarına saygılı olma sözü de verdi.

XS
SM
MD
LG