Erişilebilirlik

Amerikalılar Dünya Olaylarıyla İlgilenmek İstemiyor


Yeni bir kamuoyu araştırması Amerikan halkının giderek dünya olaylarına ilgisini kaybettiğini gösteriyor. Araştırmaya göre halkın çoğunluğu Amerika’nın ülke dışındaki operasyonlarına daha az destek veriyor, Amerika’nın dünyada nasıl bir rol oynadığından çok emin değil ve Çin gibi yükselen ekonomik güçlerden endişe duyuyor. Uzmanlar araştırmanın Afganistan’daki operasyona destek arayan Başkan Barack Obama için zorluk çıkarabileceğini söylüyor.

Amerikan halkı arasında izolasyon yanlısı tavır yayılıyor. Washington’daki Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre halkın yüzde 49’u Amerika’nın kendi işine bakması ve diğer ülkeleri kendi hallerine bırakması gerektiği görüşünde. 2002 yılında böyle düşünenlerin oranı yüzde 30’du.

Pew Başkanı Andrew Kohut Amerikan halkının kötü ekonomik şartlara odaklandığını ve dünyanın gidişatı konusunda da iyimser olmadığını söylüyor.

Kohut’a göre halk özellikle Irak ve Afganistan konusunda kötümser.

Bu, Dış İlişkiler Konseyi Araştırma direktörlerinden James Lindsay’i şaşırtmıyor.

Lindsay ekonominin kötüye gittiği dönemlerde halkın ülke dışındaki faaliyetlere desteğinin azaldığını söylüyor. Lindsey’e göre halk politikacıların iç sorunları çözmeye yoğunlaşmasını istiyor. Lindsay iç sorunlarla ilgili kaygıların artmasının Amerikan dış politikasını, özellikle de Başkan Obama’nın yeni Afganistan stratejisini olumsuz etkilediği görüşünde.

Son araştırma halkın Afganistan’a asker gönderme konusundaki desteğinin de azaldığını gösteriyor. Başkan Obama’nın Afgan stratejisini açıklamasından önce yapılan araştırma Afganistan’daki operasyonlara halkın desteğinin yüzde 32’de kaldığını ortaya koyuyor.

Andrew Kohut Amerikalılar’ın yönetimin ülke dışındaki operasyonlarına şüpheyle bakmaya başladığını söylüyor.

Kohut’a göre halk, eski Başkan George Bush döneminde yürütülen zorlamacı dış politikayı başarısız buluyor, bu yüzden de ülkelerinin bundan sonra daha az etkin bir uluslar arası rol oynamasını tercih ediyor.

Amerikalılar Çin’in ekonomik bir güç olarak yükselişini hoş karşılamıyor. Halkın yüzde 53’ü Çin’i Amerika için tehdit olarak görüyor. Çin’e karşı olumsuz bir tavır değil, endişe hakim. Daha da önemlisi halk Çin’in en büyük ekonomik güç olduğu görüşünde. Ancak bu kötümserlik yalnız bırakılma isteği ekonomik sorunlarla beslenirse ekonomik iyileşme de gecikebilir.

Lindsay, Amerikan ekonomisi düzelirse ve ekonomik büyüme artarsa araştırma sonuçlarının da değişeceği görüşünde.

Dış İlişkiler Konseyi’nin 600 üyesi arasında yapılan benzer bir araştırma da üyelerin yüzde 50’sinin Afganistan’a ek asker gönderilmesini desteklediğini, yüzde 58’inin Çin’i Amerika’nın önemli bir ortağı olarak gördüğünü ortaya koydu. Üyelerin yüzde 72’si Çin’i tehdit olarak algılamıyor.

XS
SM
MD
LG