Erişilebilirlik

9 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Barack Obama’nın işsizlikle mücadele konusundaki açıklamalarını yetersiz buluyor. Gazete, Obama’nın işsizlikle mücadelenin kaynakları ve hedefleri konusunda net konuşmadığını öne sürüyor:

“Cumhuriyetçileri 1,3 trilyon Dolar’lık bütçe açığı bırakmakla suçlayan Obama, partizan bir yaklaşım sergiledi. Elbette Obama’nın bu sözleri bir haklılık payı taşıyor. Ancak, Obama’nın eski yönetimin uyguladığı vergi muafiyetlerini uzatma vaadinde bulunduğunu ve Wall Street’in kurtarılmasına kaynak aktardığını da unutmamak gerekir. Obama, muhaliflerini suçlamak yerine, istihdamın artırılması konusunda daha yaratıcı fikirler üretmeliydi. Örneğin, Güney Kore ve Kolombiya ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının onaylanması, genç işsizlere yönelik daha düşük bir asgari ücret belirlenmesi gibi önerileri gündeme getirebilirdi. Bu tür öneriler Brookings Enstitüsü’nde Obama’yı dinleyen grubu daha fazla etkileyebilirdi. Ne var ki bu tür önerilerin Demokratların kontrolündeki Kongre’de kabul görmesi çok zor.”

Christian Science Monitor de Obama’nın işsizlikle mücadele ve bütçe açığı arasında bir denge kurmaya çalıştığını yazıyor. Ancak gazete, Obama’nın planındaki belirsizliğin ciddi tehlikeler barındırdığını da ekliyor:

“Obama istihdamın artırılması ile bütçe açığının azaltılması arasında bir tercih yapmak gerekmediğini söylerken haklıydı. Her iki sorunla da eş zamanlı olarak uğraşmak gerekiyor. Ancak bu durum, her iki sorunun çözümünü daha da zorlaştıracaktır. Kaynakların farklı sorunlara yönlendirilmesi, istihdamı artırmaktan çok, ekonomiyi sağlama alma çabasının bir uzantısıdır. Bu yaklaşım, aynı zamanda siyasi açıdan bir sigorta işlevi de görecektir. İşsizliğin böylesine artması, gelecek yıl yapılacak ara seçimler öncesinde birçok Demokrat politikacıda, kendi işini kaybetme korkusuna yol açıyor. Obama’nın önerilerindeki belirsizlikler de Kongre üyelerine geniş bir manevra imkanı sağlıyor. Amerikan halkı bu önerilerin Kongre’de nasıl somutlaşacağını yakından izlemelidir.”

Boston Globe İran’daki protesto gösterilerinin artık açıkça rejim karşıtı bir karaktere büründüğünü yazıyor. Gazete, Obama yönetimini göstericilere destek vermeye çağırıyor:

“İran rejimi, protestoculara karşı elindeki tüm baskı imkanlarını devreye sokabilir. Ama İranlı yöneticilerin meşruiyetleri ve iktidarlarının devamı konusundaki açıklamaları artık kimseyi ikna edemez. İran yönetimi, halkın öncüsü konumunda olan öğrencilerin rejime olan bağlılığını artık kaybetmiş durumdadır. Obama, bir yandan İran’ın nükleer programına müzakereler yoluyla çözüm bulmaya çalışırken, bir yandan da İran’daki demokrasi hareketiyle dayanışma içinde olduğunu açıklamalıdır. İranlı öğrenciler Obama’ya ‘Ya bizden yanasın, ya da onlardan yana” diye sesleniyor. Obama’nın yapacağı tercih çok açık biçimde ortada duruyor.”

Washington Post terör zanlılarının uçağa binmelerinin engellendiğini ancak silah almalarına bir yasak getirilmediğini belirtiyor. Gazete, bu boşluğu doldurmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısına destek veriyor:

“Hazırlanan tasarı, muhaliflerinin iddia ettiğinin aksine dengeli ve tutarlı bir yaklaşım getiriyor. Terör zanlıları listesinde yer alanların silah satın almalarına otomatik bir yasak getirmiyor. Tam tersine, hükümetin satın alınacak silah ve patlayıcıların bir terör eyleminde kullanılacağından şüphe etmesi durumunda, Adalet Bakanı’na bunu önleme yetkisi tanıyor. Yetkinin de yazılı kurallara uygun biçimde kullanılmasını öngörüyor. Ayrıca bu tür bir yasağa maruz kalan kişinin de karara itiraz hakkı bulunuyor.”

XS
SM
MD
LG