Erişilebilirlik

Alman Daimler, Üretimini Amerika'ya Kaydırıyor


Amerika’dan sonra dünyanın en gelişmiş ülkesi sayılan Almanya’nın ihracatının yarıdan fazlasını araçlar ve bunların yedek parçaları oluşturuyor. Ancak Daimler tröstünün en çok satan otomobil modelinin Amerika’da üretilmesini kararlaştırması, Alman ihracatının geleceği konusunda yoğun bir tartışma başlattı.

Almanya’daki en büyük Daimler-Mercedes tesislerinin bulunduğu ve 2000‘e yakını Türk, toplam 20 bin kişinin çalıştığı Sindelfingen'de üretilen C modelini 4500 işçi monte ediyor. Şirketin C Klas Mercedes’lerin montajını en geç 2014 yılında buradan Amerika‘ya nakletmeyi planladığını açıklaması binlerce işçiyi işsizlik korkusuyla baş başa bıraktı ve aynı zamanda Alman sanayi ve sendika çevrelerinde şimdiye dek yüksek sesle konuşulmayan bir konunun da gündeme oturmasına neden oldu.

Sektör uzmanları son yıllarda doların kurunun sürekli düştüğünü, önümüzdeki yıllarda da ucuz kalacağını belirtiyor ve ihracatta en büyük payı, kara ulaşım araçları ve bunların yedek parçaları olan Almanya’nın maliyet dezavantajlarını azaltabilmek için orta vadeli olarak üretimi kaydırmakdan başka alternatifi olmadığını savunuyorlar. Başka bir deyişle Euro’nun dolar karşısında değer kazanması ve yatırımcıların dolar yerine Euro’ya yönelmeleri, Alman ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor, Alman malları Euro bölgesi dışında daha pahalı hale gelıyor ve talep azalıyor. Buna paralel Almanya’daki iş gücü maliyetleri otomobil sektörün en yükseği olarak dikkati çekiyor.

Daimler-Merecedes yetkilileri, Dolar kurunun düşmesi ile Almanya’da 50 Euro’yu bulan saat başına işgücü maliyetinin, ABD’de 30 Euro’ya gerilediğini belirtiyorlar. Yapılan hesaplara göre, C model Mercedes’lerin ABD’de üretimi şirkete yılda 400 Milyon Euroluk maliyet avantajı sağlayacak. Gerçi Daimler yönetimi Sindelfingen tesislerinde çalışanlara iş yeri garantisi verdi, ancak işçiler arasındaki huzursuzluk sürüyor. Alman Sendikalar Birliği’nden Hilmi Kaya Turan, daha önce yapılan hatalardan ötürü Daimler’in planlarını durdurmak için pek şans görmediğini belirtiyor.

Ekonomi uzmanları ABD pazarında büyük payı olan bir diğer otomobil şirketi BMW’nin yanısıra, Airbus ve ThyssenKrupp gibi sanayi devlerinin de maliyetde tasarruf edebilmek için üretimlerini kısmen ABD’ye nakletmeyi planladıklarını belirtiyorlar. ABD, Almanya’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında yüzde 10’la başlıca ihraç pazarını oluşturuyor.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG