Erişilebilirlik

Senato Sağlık Reformunu Onayladı


Amerikan Senatosu sağlık sisteminin reform edilmesini öngören yasa tasarısını onayladı. 39'a karşı 60 oyla onaylanan tasarıda sağlık sigortası bulunmayan 30 milyon Amerikalı'nın sigorta kapsamına alınması hedefleniyor.

Bu sabah yapılan oylamada muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili Senatörler tasarıya ret oyu verdi. Obama Yönetimi sağlık sisteminin reform edilmesine büyük önem veriyordu. Bu sabah yapılan oylama Demokratlar açısından önemli bir zafer olarak görülüyor.

Bu sabah Beyaz Saray'da açıklama yapan Başkan Barack Obama, tasarının Amerika'daki sağlık sigorta şirketlerinin denetlenmesi için alınan en ciddi önlemleri içerdiğini açıkladı. Obama tasarının kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu, tasarıda istediği unsurların yüzde 95'inin bulunduğunu söyledi.

Reform paketinde sağlık sigorta kapsamının genişletilmesine ek olarak, sigorta şirketlerinin mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor.

Reform paketinin yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde daha önce kabul edilen bir tasarıyla Senato tasarısı arasındaki farklıların giderilmesi gerekiyor.

Amerikan Kongresi'nin iki kanadı tarafından onaylanan tasarılarda önemli farklılıklar bulunuyor. Dolayısıyla ortak bir tasarı hazırlanmasının zaman alacağı düşünülüyor.

Reformun yüksek maliyetinden şikayet eden muhalefetteki Cumhuriyetçiler sağlık sistemine devletin müdahale etmesine karşı çıkıyor.

Kongre Bütçe Dairesi, sağlık sisteminin reform edilmesinin maliyetini 871 milyar dolar olarak hesapladı.

Birçok gözlemciye göre, Senato’nun kararı, Başkan için büyük bir Noel armağanı oldu. Başkan Obama da oylamadan hemen sonra Beyaz Saray’da kısa bir açıklama yaptı ve kararın Amerikan halkı için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Başkan, bunun tarihi bir oylama olduğunu ve artık Amerika’da herkesin sağlık sigortası kapsamına alınması aşamasına gelmeye çok az kaldığını söyledi.

Başkan Obama, bundan sonra yapılacak işin, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçen tasarılar arasındaki farkları gidermek olduğunu, kendisinin de nihai reformu imzalayarak yürürlüğe koymaya hazır olduğunu bildirdi. Başkan Obama, Kongre’nin iki kanadına da önümüzdeki haftalarda bu çalışımayı yapmaları çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçen yasa tasarıları birçok temel noktada birleşiyor.Sağlık sigortası kapsamını sigortasız 30 milyon Amerikalı’yı da içine alacak şekilde genişletecek olan 871 milyar dolarlık yasa tasarısının Temsiliciler Meclisi’nden geçen metninde özel saglık sigortalarıyla rekabet edecek, hükümetin vereceği bir sağlık sigortası öngörülüyor. Senato ise hükümetin sağlık sigortası işine girmesine karşı çıkıyor.

Kongre’de sağlık reformu yasa tasarısı üzerindeki görüşmeler Noel ve yılbaşı tatillerinden sonra Ocak ayında yeniden başlayacak. Başkan Obama da ailesiyle birlikte bugün Noel tatilini geçirmek üzere Hawaii’ye gitti. Obama ailesi 3 Ocak’ta Washington’a dönecek.

Senato - Temsilciler Meclisi Tasarıları Farklı

Amerika’da sağlık reformunun yasalaşması için Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan yasa tasarısıyla Senato tasarısı arasındaki farklılıkların giderilmesi gerekiyor.

Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan reform paketinde devletin tüketicilere sağlık sigortası sunması ve özel sigorta şirketleriyle rekabet etmesi öngörülüyor. Ancak muhafazakar eğilimli Demokratların itirazı üzerine Senato tasarısında herhangi bir kamu sistemi oluşturulması öngörülmüyor.

Reformun nasıl finanse edileceği konusunda da iki tasarı arasında farklılıklar bulunuyor. Temsilciler Meclisi, yılda 500 bin dolardan fazla geliri olanlar için yüzde 5,4 oranında vergi zammı ve tıbbi cihaz satışlarının vergilendirilmesini öngörüyor. Senato tasarısındaysa sigorta şirketleri, tıbbi cihaz üretenler ve ilaç firmalarından ücret alınacak ve sağlık sigortası vergisinde artış uygulanacak.

Bu arada, Temsilciler Meclisi büyük şirketlerin çalışanlarını sigortalamasını zorunlu hale getirirken, Senato tasarısında böyle bir madde yok.

Her iki tasarıda da Amerikalılar’ın çoğunun sağlık sigortası yaptırması zorunlu kılınıyor ve yoksulların da sigortalanabilmesi için kaynak ayrılıyor. Tasarılarda ayrıca kamu fonlarının kürtaj için kullanılması engelleniyor.

Tasarılarda sigorta şirketlerinin geçmişteki sağlık sorunlarını mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Kongre ayrıca sigorta şirketlerinin kar oranlarına ve idari masraflarına sınırlama getiriyor.

Temsilciler Meclisi tasarısı 65 yaşın altındaki Amerikalılar’ın yüzde 97’sinin; Senato tasarısıysa yüzde 94’ünün sigortalanmasını sağlayacak. Şu anda Amerikalılar’ın yüzde 84’ünün sağlık sigortası bulunuyor.

XS
SM
MD
LG