Erişilebilirlik

Büyükelçiliklere Tehdit Sürüyor


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yemen’deki durumun hem bölgesel hem de küresel tehdit oluşturduğunu söyledi.

Clinton, Yemen’deki savaşın ve el-Kaide’nin ülkeyi terör saldırıları için üs olarak kullanma çabalarının tüm dünyaya etkileri olacağı uyarısında bulundu. Clinton, bu açıklamayı Katar’da Başbakan Hamad Bin Cessim ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında yaptı.

Yemen’deel-Kaide’nin artan varlığı dışında hükümet güneyde ayrılıkçı isyancılar veSuudi Arabistan sınırında Şii militanlarla savaşıyor.

El Kaide terör örgütünden alınan tehditler üzerine, Yemen’deki Amerikan, İngiliz ve Fransız büyükelçilikleri kapatıldı.

Bu arada Yemen güvenlik kuvvetleri, başkent Sana dışında iki el-Kaide üyesinin öldürüldüğünü bildirdi.

Başkan Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı John Brennan, el Kaide Arabistan adlı örgütün Büyükelçilik ve personelini tehdit ettiğini açıkladı.

El Kaide Arabistan adlı örgütün Büyükelçilik binasına ve personeline saldırıya hazırlandığı yolunda işaretler bulunduğunu belirten Brennan,devamla: “Diplomatlarımız ve büyükelçilikteki diğer personelin can güvenliğini tehlikeye atmak istemedik” dedi. Sana’daki Amerikan Büyükelçiliği 2008 yılında terörist eylemine hedef olmuş, bina dışındaki saldırıda 19 Yemenli ölmüştü.

25 Aralık’ta Amerika’ya ait bir yolcu uçağını imha etmeye çalışan kişin de bu grupla bağlantısı olduğuna belirlenmişti.

John Brennan, bir TV programında yaptığı konuşmada, Amerika’nın uzun bir süredir Yemen’deki gelişmelerden kaygı duyduğunu söyledi ve yönetimin Yemen hükümetine gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

İki Büyükelçiliğin kapanmasından bir gün önce Amerikalı Orgeneral David Patreus Başkent Sana’yı ziyaret etti. Irak ve Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı olan Patreus, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile görüştü. Orgeneral Patreus, bir süre önce açıklamada, Amerika’nın Yemen’e yaptığı güvenlik maddi yardımını ikiye katladığını açıklamıştı.

Amerika ve İngiltere, Yemen hükümetinin teröristlerle daha etkin mücadele edebilmesi için özel bir polis birimi kurmasını istiyor. Birimi Amerika ve İngiliz uzmanlar eğitilecek. İngiliz hükümeti ayrıca, önümüzdeki haftalarda Yemen konusunda uluslararası bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor. Başbakan Gordon Brown, toplantının 28 Ocak’ta Londra’da yapılacağını açıkladı. Toplantı, aynı tarihte Londra’da yapılması planlanan Afganistan konferansıyla eşzamanlı olarak yapılacak.

Yemenli gazeteci Hakim el Mesmeri, ülkenin kırsal bölgeleri için projeler hazırlanırsa konferansın yararlı olabileceği görüşünde. Mesmeri’ye göre aksi takdirde konferansın geri tepmesi mümkün.

Yemenli gazeteci şu anda Yemen’de en fazla 400 el Kaide militanı bulunduğunu fakat yabancı birliklerin duruma müdahale etmesi halinde bu sayının binlere çıkabileceğini söylüyor. Amerikan Northwest Havayolu şirketine ait yolcu uçağını düşürmeye çalışan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmutallib’in bir süre Yemen’de kaldığı belirlenmişti. Başkan Barack Obama, hafta sonu yaptığı açıklamada, Abdülmutallib’in Yemen’de eğitim gördüğünü ve patlayıcı maddeleri de Yemen’de aldığını bildirdi. Başkanın Güvenlik Danışmanı John Brennan, katıldığı TV programında, 25 Aralık’taki olaya da değindi.

Brennan, Abdülmutallib’le ilgili çeşitli istihbarata rağmen, Nijieryalı gencin terör eylemine girişeceğini gösteren somut bir kanıt bulunmadığını savundu.

Bazı Kongre üyeleri bu savunmayı yeterli bulmuyor. Senato İstihbarat Komisyonu üyelerinden Kit Bond, Guantanamo üssündeki Yemenli terör zanlılarının neden Yemen’e geri gönderildiğini öğrenmek istediğini söyledi.

Komisyondaki en kıdemli Cumhuriyetçi Partili üye olan senatör Bond, Bush yönetiminin yaptığı hatalardan Obama yönetiminin ders alması gerektiği görüşünde.

XS
SM
MD
LG