Erişilebilirlik

Obama: 'Sistemin Başarısızlığından Ben Sorumluyum'


Başkan Barack Obama, uçak bombalama girişimi ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, Amerikan kurumlarının ellerindeki istihbarat bilgilerini “anlama ve birleştirmede” başarısız olduklarını söyledi.

Obama sürekli değişen bir dünyada Amerika’nın birinci savunma hattının, “paylaşılan ve buna dayalı harekete geçilen istihbarat” olduğunu söyledi.

Obama, ancak 25 Aralık’ta yaşanan olayda istihbarat kurumlarının ellerindeki ipuçlarının üzerine yeterince gidemediklerini ve saldırı planını ortaya çıkaramadıklarını belirtti.

Obama, sistem işlemezse başkan olarak sonuçta bundan kendisinin sorumlu olacağını söyledi.

Başkan Obama, saldırı girişimine fırsat veren istihbarat boşluğundan tek bir kişi ya da kuruluşun sorumlu tutulamayacağını söyledi. Bununla birlikte Obama, Amerikan halkının güvenliğini sağlamanın kendisine düşen bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Obama, yaşanan olaydan ders alma ve yanlışları düzeltmeyi tercih ettiğini söyleyerek, suçu kimsenin üzerine atmak gibi niyeti olmadığını açıkladı. “Tüm sorumluluk bende,” diyen Obama, “Bir Başkan olarak ülkemi ve halkımı koruma sorumluluğu benim. Eğer sistem başarısız olursa onun da sorumluluğu bendedir,” diye konuştu.

Nijeryalı bir radikal İslamcının Amsterdam-Detroit seferi yapan yolcu uçağını bombalama girişiminin üzerinden iki hafta geçti. Obama bu konuşmasını yapmak için üst düzey yetkili ve uzmanların, nelerin yanlış gittiği konusunda yaptığı incelemeyi bekledi.

Obama, inceleme sürecinin şu aşamada, olayın tek bir kişi ya da kurumun hatasından doğmadığını, kurumlar ve daireler arasında sistematik bir hatanın varlığını gösterdiğini belirtti.
23 yaşındaki Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalip, 25 Aralık günü içinde bulunduğu yolcu uçağını iç çamaşırına sakladığı patlayıcılarla havaya uçurmaya çalışmış, ancak başaramamıştı. Abdülmuttalip’in babası, oğlunun radikal İslamcılarla birlikte olduğu konusunda aylar öncesinden Amerikalı yetkilileri uyarmış ancak Nijeryalı genç tüm bunlara rağmen Amerika’ya giden bir yolcu uçağına binmeyi başarmıştı.

Başkan Obama’nın terörle mücadeleden sorumlu danışmanı John Brennan, Amerikalı yetkililerin istihbarat edinme ve paylaşma konusunda sorun yaşamadığını, ancak saldırıyla Abdülmuttalip arasında bağlantı kuramadıklarını söyledi.

Brennan, bu tür bir saldırının hazırlandığını bilmelerine rağmen, gönderilecek kişinin Abdülmuttalip olacağını tahmin etmediklerini belirtti. Başkan Obama da, Amerika’yı gelecekteki terör saldırılarına karşı korumak amacıyla istihbarat ve güvenlik işlemlerinde bir dizi değişikliğe gidileceğini açıkladı. Bu yeni önlemler arasında istihbarat bilgilerinin daha hızlı paylaşımı ve terörist izleme listelerinin yeniden yapılandırılması da bulunuyor.

Başkan, istihbarat alanındaki yeni değişikliklerin daha hızlı hareket edilmesini sağlayacağını söyledi. Obama, “Ülkemizi korumak için uyanık düşmanlarımızın daima bir adım önünde olmamız gerek. Bu yeni adımları bunun için atıyoruz,” diye konuştu.

Beyaz Saray yetkilileri, yeni önlemler çerçevesinde havaalanlarında güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılacağını, yolcuların davranışlarının daha ciddi değerlendirileceğini, patlayıcı koklayan köpeklerin sayısının artırılacağını ve yolcuların tüm vücut taramasından geçirileceğini bildirdi.

Başkan Obama, tüm bunlara rağmen teröristlerin Amerikalılar arasında kuşku ve güvensizlik havası yaratamayacağını, Amerika’nın yaşam şeklini teröristlerin değil, Amerikalıların belirleyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG