Erişilebilirlik

Çin Dünyanın Bir Numaralı İhracatçı Ülkesi


Çin, geçen yıl Almanya’yı geçerek dünyanın bir numaralı ihracatçı ülkesi oldu. Çin’in ihracatının 2009’da küresel krize rağmen bir yıl öncesine oranla yüzde 18 arttığı açıklandı.

Çin gümrük bakanlığından yapılan açıklamada Çin’in 2009 yılında 1 trilyon 2 milyar dolar ihracat yaparak az farkla Almanya’yı geçtiği belirtildi. İhracat bir yıl öncesine oranla yüzde 18 artarken aynı dönemde ithalat yaklaşık yüzde 56 yükseliş gösterdi.

Asya Kalkınma Bankasında görevli ekonomist Zhuang Jian, Çin’in ihracatının artmasında 2009 yılının son iki ayında güçlü performansın rolü olduğunu söylüyor.

Çin’in çok büyük bir ülke olduğunu belirten Zhuang, ihracatda Almanya’yı geçmesinin kendisi için sürpriz olmadığını vurguluyor. Zhuang, Çin’in "doğru ekonomik politikalar ve önlemlerle" öteden beri ihracatını arttırmaya çalıştığını hatırlatıyor.

Çin, ihracatta bir numaralı ülke durumuna gelmesinin yanısıra çelik üretiminde de birinci ve halen dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip. Çin, şu sırada Amerika ve Japonya’nın ardından dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Ancak Çin yapımı mallar, son yıllarda, kurşun boya karışmış oyuncaklar ve bozuk gıda ürünleri gibi skandallardan kaynaklanan bazı olumsuz gelişmeler yaşadı. Son olarak Amerikan hükümeti, Çin’den ithal edilen çocuk ziynet eşyalarında zehirli kimyasallara rastlandığı iddiasıyla ilgili soruşturma açtı.

Associated Press ajansının haberinde Çinli üreticilerin Amerika’da çocuklara satılan ucuz bilezik ve kolyelerde kadmiyum adlı kimyasal maddeyi kullandıkları öne sürülüyor. Kanser oluşumunu harekete geçiren bir madde olarak bilinen kadmiyum, kurşun gibi çok küçük yaştaki çocuklarda beyin gelişmesini önleyebiliyor. Son yıllarda Amerikalı uzmanların çocuklara satılan mallarda zararlı miktarda kurşun bulması üzerine Çinli oyuncak üreticileri hakkında soruşturma açıldı ve kurşun kullanmaları yasaklandı.

Amerikan Üreticileri Koruma Komisyonu başkanı Inez Tenenbaum, geçen yıl New York’ta düzenlenen bir toplantıda tehlikeli Çin yapımı oyuncaklara dikkati çekti.

Tenenbaum, sadece Çin değil başka ülkelerden de ithal edilen ve Amerika’da üretilen tüm oyuncakların Amerikan standartlarına ve yasalarına uyması gerektiğini söyledi. Tenebaum, buna uymayan üretici ve ithalatçılara ağır para cezası ve yaptırımlar uygulanacağını vurguladı. Tenenbaum, yarın, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumu tarafından düzenlenen bir oyuncak güvenliği konferasında konuşacak.



XS
SM
MD
LG