Erişilebilirlik

Amerika’da Müslüman Gençleri Eğitme Çabası


Amerika’nın en büyük camilerinden birinde, Müslüman liderler gençlere İslam’ın barışla ilgili öğretilerini anlatıyor. Amerikalı Müslüman gençlerin eğitimine özen gösteren cami yetkilileri, Pakistan’da 5 Amerikalı Müslümanın terör örgütlerine katıldıkları iddiasıyla tutuklanmalarının ardından, eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı.

Washington yakınlarındaki bu basketbol sahasında hem bedenler hem de zihinler mücadele ediyor. Amerika’nın en büyük islam merkezlerinden biri olan Adam’s Center’da gençler basketbol oynuyor. Basketboldan sonra gençler izcilik kampı için toplanıyor. Kamptan sonra yüzlerce kişi akşam namazı için biraraya geliyor. Şu sıralar Müslüman liderler için stresli geçiyor. Pakistan’da 5 müslüman gencin tutuklanması rahatsızlık yarattı. Bu gençler terörist gruplarla bağlantıları olduğu şüphesiyle tutuluyor. Sacid Ahmed Adams Center’ın spor koordinatörü. Ahmed’in tutuklamalara tepkisi şöyle: “Bu gençlerin aileleri ve yakınları gerekeni yaptı. Buna memnun oldum ama Müslüman toplumun üyesi bu gençlerin yanlış fikirlere, bir sahte ideolojiye kapılmış olması, çok üzücü.”

Ahmed, Adam’s Center’ın önceliğinin gençlerin camideki faaliyetlere katılmasını sağlamak olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Burada, gençlere, dinle doğrudan ilgili olmayan, spor gibi faaliyetlere katılma imkanı veriyoruz ki, örneğin birlikte basketbol oynadıkları bireylerle, değişik konularda da diyalog kurabilsinler.”

İmam Johari Abdül Malik Washington’daki Müslüman topluluğun lideri. İmam Malik genç Müslümanlar’ın Internet’te başka Müslümanlar’ın öldürüldüğüne dair resimler görünce rahatsız olduklarını söylüyor. Amerika’daki Müslüman toplumun önündeki en büyük zorluk gençlerin günümüz olaylarını doğru anlayabilmelerini sağlamak. İmam Abdül Malik, “Internet’i araç olarak kullanan bazı gruplar, gençlere yanıt alamadıkları sorulara çözüm üretme vaadinde bulunuyor,” diye konuşuyor. Abdül Malik Müslüman gençleri uyuşturucu ve suçtan uzak tutmanın yanısıra başka zorluklara karşı da korumaları gerektiğini anlatıyor.

Amerikan İslami İlişkiler Konseyi’nden Nihad Awad Pakistan’da tutuklanan gençlerin aileleri ve FBI arasında arabuluculuk yaptı. Awad Müslüman liderlerin gençler kaybolmadan önce tehlikeyi sezdiğini söylüyor. “İnternette düşman taraf insanların duygularını sömürüyor. Gençlere yanlış işlere karışmaları telkininde bulunuyor,” diye konuşan Awad’a göre gençlere sakin olmalarını ve suça karışmamalarını söylemak lazım.

Adams Center’da konuyla ilgili tartışmalar düzenleniyor. Sacid Ahmed daha da önemlisinin gençleri barışçı çözüm yöntemlerine yöneltmek olduğunu ve İslam’ın asıl öğretisinin de bunu gerektirdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG