Erişilebilirlik

Karzai Taleban'la Uzlaşmak İstiyor


Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Taleban militanlarıyla barış planını Amerika ve Avrupa'nın desteklediğini açıkladı.

Karzai, İstanbul'da yaptığı konuşmada, silahlarını bırakmaları halinde militanların tekrar topluma kazandırılabileceğini söyledi.

Karzai, İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zardari ile görüştü.

İstanbul toplantısının ana konusu, üç ülkenin Taleban'a karşı daha yakın işbirliği yapmasını sağlamak.

Türkiye Afgan ve Pakistanlı liderlerin zirvesine dördüncü kez ev sahipliği yapıyor. Gözlemciler son zirvenin daha rahat bir ortamda geçtiğine, Taleban’a karşı tavrın öne çıkmasından dolayı da ortak bir amacın oluştuğuna dikkati çekiyor.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taleban’a karşı savaşmanın artık seçeneklerden biri olmadığını söyledi. Karzai, “El Kaide ya da diğer terör örgütleriyle işbirliği yapmayan Taleban üyeleri ülkeye dönebilir, silahlarını bırakabilir ve anayasa uyarınca hayatlarını devam ettirebilirler,” diye konuştu.

Taleban’la uzlaşmanın yeni bir politika olmadığını söyleyen Karzai, direnişçilerle görüşme konusunda, Amerika da dahil uluslararası bir görüşbirliğinin ortaya çıktığını belirti.

“Şimdi dostlarımızın, komşularımızın ve uluslararası toplumun desteğine sahibiz,” diyen Karzai, bu hafta yapılacak Londra Konferansı’nda da mali destek almayı umduğunu sözlerine ekledi.
Perşembe günü başlayacak Londra Konferansı’nda, Afganistan’a uluslararası kalkınma yardımı da ele alınacak. Afgan hükümetinin, Taleban direnişçilerini çatışmadan vazgeçirmek için mali yardım istemesi bekleniyor.

Taleban’la görüşmelere başlayıp başlamadıkları sorulan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, bunu yalanlamadı. Zerdari, “Barış konuşmamız gerek. Uzlaşma isteyenler varsa ve sürdürdükleri yaşam tarzından vazgeçmek istiyorlarsa, demokratik hükümetler onları her zaman kabul eder,” diye konuştu.

Karzai, Türkiye’nin, Pakistan’la aralarındaki gerginliği çözme girişimlerini de övdü. Kabil hükümeti, İslamabad’ı Taleban’a destek vermekle suçluyordu. Ancak gözlemciler, Taleban’a karşı nasıl bir tavır alınacağı konusunda görüşbirliğine varılması durumunda, Pakistan ve Afganistan arasındaki uzlaşma çabalarının başarıya ulaşacağını düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaydedilen ilerlemeden memnun olduğunu belirtti. Gül Afgan ve Pakistanlı liderlerle birlikte Amerika, İran, Rusya, Çin ve İngiltere’den üst düzey diplomat ve bakanların katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown, önümüzdeki günlerde Londra'da düzenlenecek uluslararası konferansta şiddetten vazgeçen Taleban liderleriyle uzlaşma çabalarının destekleneceğini söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler'in Afganistan özel temsilcisi, bazı Taleban liderlerinin adlarının, örgütün uluslararası terörist listesinden çıkarılması çağrısında bulundu.

New York Times gazetesine demeç veren Kai Eide, bu tarz bir jestin Taleban'la doğrudan görüşmeler için ilk adımı oluşturabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG