Erişilebilirlik

Aşı Kampanyaları Bebek Ölümlerini Azalttı


Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın ortak raporuna göre dünya çapında aşılanan bebeklerin sayısı rekor düzeye çıktı. Ancak uzmanlar, dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşayan çocukların gereksiz yere acı çekmelerini önlemek için daha çok çaba harcanması gerektiğini söylüyor.

UNICEF Başkanı Ann Veneman, küresel işbirliği sayesinde aşılanan bebek ve çocuk sayısının arttığını söylüyor. Alınan sonuçlar, gerçekten olağanüstü. Veneman dünyada 2000 yılından beri kızamığın yol açtığı ölüm vakalarının yüzde 75 oranında azaldığını söylüyor. Örneğin artık Amerika’da kızamık görülmüyor.

Veriler, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası’nın “Dünya Çapında Aşı ve Aşılama Durumu” başlıklı raporunda sunuluyor. Rapora göre tarihte ilk kez her yıl ölen çocuk sayısı 10 milyonun altına çekildi. Aşılar her yıl 2 buçuk milyon çocuğun hayatını kurtarıyor. UNICEF’ten Mickey Chopra’ya göre, rapor, aşılama için daha fazla para ayrılması yönünde bir çağrı. Chopra, “Aşılamayla ilgili rapor ve haberler, aşılardan çok, toplumdan dışlanan, sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan kişilere odaklanmayı sağlıyor,” diye konuşuyor.

Ancak çocuk hastalıklarını önleyen aşıları dünyanın yoksul, savaştan yıpranmış, uzak köşelerinde, kırsal alanlarda yaşayan çocuklara ulaştırmak çok zor. Uzmanlar, bunun ancak hükümetlerin onayı ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle başarılabileceği görüşünde. Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Richard Greene, “Sivil toplum örgütleri, annelerin çocuklarını erken yaşta aşılatması, aşı serilerini tamamlaması gerektiği fikrini yaymada önemli rol oynuyor. Bu örgütler, yoksul bölgelerde sadece haftada bir kez değil, düzenli olarak aşı hizmeti verilmesini sağlamalı,” diyor.

Daha fazla ödenek isteyen uzmanlar en çok zatürre ve ishalden koruyan aşılara öncelik veriyor. Zatürre ve ishal, 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin üçte birine yolaçıyor. 80’den fazla aşıysa klinik denemelerde son aşamaya geldi. Bunlardan 30’u, sıtma ya da deng humması gibi henüz aşısı olmayan hastalıklar için. Rapora göre 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 90’ı mevcut aşılarla aşılandığı takdirde yılda 2 milyon ölüm daha önlenebilir.

XS
SM
MD
LG