Erişilebilirlik

Küresel Ekonomide Yüzde 2,4 Büyüme Öngörülüyor


Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz günlerde yayınlanan yıllık ekonomik raporunda, 2010’da Doğu ve Güney Asya’nın başı çekmesiyle küresel büyüme oranının %2,4 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Ancak örgüt, sürdürülebilir büyümeye ilişkin göstergelerin tüm dünyada hala kırılgan olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünya ekonomisi yavaş yavaş düzelme sinyalleri veriyor. Hisse senedi piyasalarının yükselişe geçtiği, uluslararası ticaret ve sanayi üretiminin arttığı ve bankaların yeniden kredi vermeye başladığı belirtiliyor. Ekonomik iyileşmenin, büyük ölçüde ekonomik kurtarma paketlerinin bir sonucu olduğu vurgulanıyor.

Donald Tsang Hong Kong Özel idare Bölgesi Başkanı:

“Hong Kong’da ekonomik teşvik paketlerine 11 milyar 200 milyon dolar harcadık. Bu, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’mızın yaklaşık yüzde 5.2’si oluyor. Bankaların mevduatlarını garantilemek, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek ve bankacılık sektörüne ek sermaye sağlamak için sıradışı adımlar attık.”

Tsang, uluslararası temsilciler ve Uluslararası Para Fonu IMF temsilcilerinin bölgenin ekonomik geleceğini tartıştıkları Asya Mali Forumu’nda konuştu. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, ekonomik durgunluk sonrası dünyada Asya’nın çok önemli rol oynadığını söyledi:

“Dönüşüm çok büyük oldu ve bunda milyonlarca kişiyi yoksulluktan kurtaran Asya’nın artan payı büyük rol oynadı. Sürdürülebilir kalkınma için önümüzde bir fırsat var. Bir milyar kişiyi yoksulluktan kurtarabiliriz.”

Dünya ekonomisinde 2009’un ikinci çeyreğinde düzenli ilerleme işaretleri kaydedilmeye başladı.

Ancak Strauss-Kahn iyileşmenin dengeli olmadığını söylüyor. Çin, 2009’un son çeyreğinde yüzde 10.7’lik dev bir büyüme rakamına ulaştı ancak enflasyonu dizginlemek ve ekonomiyi kontrol altında tutmak için kredilere kesinti uyguladı. Japonya ise aksine, düşük talebin ekonomisini yeniden durgunluğa sürüklemesinden endişeli. Takashi Hibino bir simsarlık şirketinin başkanı:

“Makro-ekonomik durum son 20-30 yılda çok cansız. Japonya’da son 20 yıldır Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın yükseldiği rakamlar görmedik.”

Öngörüler Doğu Asya’nın bu yıl yüzde 6.7 büyüyeceği yönünde. Onu yüzde 5.5 ile Güney Asya’nın izlemesi bekleniyor.

IMF bu yıl Afrika’nın en yoksul bölgelerinde büyümeyi hızlandırmayı hedefliyor.

Amerika ve 16 Avrupa ülkesindeyse bu yıl, istihdam piyasasındaki sıkıntılar nedeniyle orta düzeyde ancak sürekli ekonomik genişleme görülebilir.

Bu konuya ilişkin görüntülü haberimizi sağdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG