Erişilebilirlik

Obama Bütçe Planını Kongre'ye Sundu


Başkan Barack Obama 3 trilyon 800 milyar dolarlık bütçe planını Kongre’nin onayına sundu. Obama, 2011 yılı bütçesinin kalıcı ekonomik büyüme için yeni bir temel oluşturduğunu, eğitim ve iş yaratmayı amaçlayan yatırımlar içerdiğini açıkladı. 2011 bütçe planında öngörülen bütçe açığı 1 trilyon 300 milyar dolar. 30 Eylül günü sona erecek olan 2010 yılı bütçe yılında ise 1 trilyon 600 milyar dolarlık açık bekleniyor.

Beyaz Saray bütçede Amerikan halkının son 10 yıldır karşılaştığı ekonomik gerilemeyi tersine çevirmek için eğitim, temiz enerji, altyapı ve yeni buluşlara yönelik “kritik yatırımlara” yer verildiğini bildirdi.

Ancak muhalefetteki Cumhuriyetçiler, bütçeyi şiddetle eleştirerek Başkan Obama’yı harcamaları kontrol altına almamakla suçladı. Cumhuriyetçi Parti başkanı yeni bütçenin açığı rekor düzeye çıkartacağını ve küçük işletmelerden alınan vergileri yükselterek işsizliği arttıracağını öne sürdü.

Başkan Obama geçen hafta yaptığı açıklamada devlet harcamalarının üç yıl süreyle dondurulacağını açıklamıştı. Bu, 10 yıl içinde 250 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak. Harcama kesintileri arasında savunma, iç güvenlik ve sosyal sigorta ödemeleri yer almıyor. Başkan’ın Kongre’nin onayına sunduğu bütçe planında Ay’a insan gönderme programının sona erdirilmesiyle petrol, doğal gaz ve kömür işletmelerine verilen sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması da öngörülüyor.


XS
SM
MD
LG