Erişilebilirlik

'BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Ziyareti Olumlu'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon Kıbrıs’ta çözüm bulunması konusunda iyimser olduğunu söyledi. Ancak daha aşılması gereken ciddi sorunlar var. Kıbrıslı Türkler Rumlar’ın niyetlerinden şüphe ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Türk ve Rum toplumlarının liderleriyle görüştü ve çözüm girişimlerine hız verilmesi çağrısında bulundu. Görüşmelere ivme kazandırılması açısından Ban’ın Kıbrıs ziyareti önemli olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Washington Temsilcisi Hilmi Akil de Genel Sekreter’in ziyaretinin Kıbrıslı Rumlar’a “Birleşmiş Milletler vurgusu” yapılması açısından önemli olduğunu söylüyor. Akil, Rumların müzakere zeminini üyesi olduğu Avrupa Birliği'ne doğru çekmeye çalıştığını, çözüm zeminin Birleşmiş Milletler olduğunun vurgulanması açısından BM Genel Sekreteri'nin ziyaretinin önemli olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Akil, Rum tarafının müzakereleri zamana yayma girişiminin de BM Genel Sekreteri’nin ziyaretiyle bir ölçüde zayıfladığını söyledi. Akil, Rumların Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini koz olarak kullanmak için müzakereleri yavaşlatmaya çalıştığını savundu ve Ban'ın ziyaretinin müzakere sürecine ivme kazandırmasının önemli olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rumlar’ın görüşmeler sırasında iyi niyet göstermediği görüşünde. Türk tarafı, Rumları BM Genel Sekreteri’nin ziyareti konusunda engelleyici bir yaklaşım sergilemekle suçluyor ve Ban – Talat görüşmesinin KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda yapılmasına itiraz etmelerine dikkati çekiyor. Akil ayrıca, Kıbrıslı Rumların müzakere sürecinde bile yargıya başvurarak iyi niyet göstermediğini, İngiltere’deki Orams davasında görüldüğü gibi hukuki zaferlere ulaştıkça da müzakere masasında daha uzlaşmaz bir tavır takındığını söylüyor. Akil Türk tarafının müzakerelere iyi niyetle yaklaştığını ve çözüm istediğini vurguladı.

Kıbrıs’taki müzakereler 16 aydır devam ediyor. Mehmet Ali Talat ve Dimitri Hristofyas 60’ı aşkın kez bir araya geldi. Görüşmelerde ilerleme kaydedildiği belirtiliyor ancak bazı ciddi sorunlar hala aşılamadı. Kuzey Kıbrıs’ta Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Uzmanlar müzakerelerin nasıl sonuçlanacağı konusunda tahmin yürütmekten kaçınıyor.

Haberin tümünü dinlemek için yukarıdaki MP3 bağlantısına, söyleşinin tümünü izlemek için yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG