Önde gelen kanser araştırmacıları kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde artmakta olduğunu belirtti. İsviçre’deki Berne Üniversitesi’nden Onkoloji profesörü Doktor Franco Cavalli kanserin zengin ülkelere mahsus bir hastalık olduğu kanısının yanlış olduğunu belirtti.
Cavalli yoksulluğa bağlanan kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde yaygın olduğunu belirtti.
Profesör Cavalli batılı yaşam tarzına bağlanan kanser vakalarının da hala yükselişte olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası Kanserle Mücadele Örgütü her yıl teşhis edilen 12 milyon yeni kanser vakasının yüzde 20’sinin viral ve bakteriyel enfeksiyon sonucu oluştuğunu belirtiyor.
Bugün kutlanan Dünya Kanser Günü dolayısıyla Örgüt kansere sebep olan 9 enfeksiyona karşı halkı uyarma kampanyası başlattı.
Araştırmacılar hepatit B’nin iki yaygın çeşidinin karaciğer kanserine, HPV yani insan papilomavirus bakterisinin ise rahim kanserine neden olduğunu bildirdi. İki hastalık da basit bir aşıyla önlenebiliyor.
Kanserle mücadele örgütü daha iyi önleme yöntemleri olmadan her yıl teşhis edilen kanser vakası sayısının önümüzdeki 20 yıl içinde 2 katına çıkabileceğini belirtiyor.
Profesör Cavallii, gelişmekte olan ülkelerdeki kanser vakalarında patlama olduğunu ve çoğu yoksullukla ilgili olmakla birlikte, artık zengin ülkelerde görülen kanser türlerine de rastlanmaya başlandığını söyledi.
Onkoloji Profesörü Cavallii, yaşam tarzında yapacakları küçük değişikliklerle bireylerin kansere yakalanma riskini yüzde 40 oranında azaltabileceklerini de vurguluyor.
Bunların başında sigara ve tütünü bırakmak, sigara dumanından kaçınmak, alkol tüketimini sınırlı tutmak, güneşe fazla maruz kalmamak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek geliyor.
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü, yeni kampanya çerçevesinde erken tanı ve kanserin erken belirtileri konusunda halkın bilinçlendirilmesine de çalışacak.