Erişilebilirlik

İran'daki Törenlerde Çatışma Çıktı


İran’da İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 31’inci yıldönümü kutlamaları sırasında çıkan çatışmalarda polis, muhalefet yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve cop kullandı.

Muhalefet yanlısı bazı web sitelerinde Tahran sokaklarının sivil ve resmi giyimli güvenlik güçleri tarafından denetlendiği ve tüm hükümet karşıtı gösterilere müdahale edildiği haber verildi. En az 30 kişinin tutuklandığı bildiriliyor. Reformcu muhalefet lideri Mehdi Karrubi ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin, hükümet karşıtı yürüyüş sırasında saldırıya uğradıkları belirtildi.

Muhalefet yanlılarının verdiği bilgiye göre yetkililer Hatemi'nin yengesi Zehra Esragi ve erkek kardeşi Muhammed Rıza Hatemi'yi de kısa süreliğine göz altına aldı. Esragi aynı zamanda İslam Devrimi'nin mimarı Ayetullah Humeyni'nin torunu. Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat ise Tahran'ın ünlü Azadi Meydanı’nda yüzbinlerce kişiye hitaben konuştu ve Batı’yı eleştirdi.

Amerika'nın Sesi Farsça Yayın Bölümü'nden Ali Javamardi İran'daki siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Videoyu sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG