Erişilebilirlik

ABD’deki Iraklı Mültecilerin Zor Yaşam Koşulları


ABD’deki Iraklı Mültecilerin Zor Yaşam Koşulları
ABD’deki Iraklı Mültecilerin Zor Yaşam Koşulları
<!-- IMAGE -->

Amerika 2009’da 19 bin Iraklı mülteciye oturma izni verdi. Bu sayı 2006 yılında yalnızca 200’dü. Ancak birçok Iraklı mülteci için Amerika’da yaşama sıfırdan başlamak hiç de kolay değil. Amerika’nın Sesi Florida eyaletinin Tampa kentinde Amerika’daki yaşama alışmaya çalışan bir mülteci aileyle konuştu.

Haydar Abdül-Vahap ve eşi İman bir yandan İngilizce öğrenirken bir yandan da yeni ülkelerine alışmaya çalışıyor. Çift iki çocuğuyla 2008’de mülteci olarak Amerika’ya yerleşmiş. Abdül-Vahap, Bağdat’ta bir bombalı saldırıda kör olmuş. Kısıtlı miktarda sosyal yardım aldığını ve bu paranın ailesini geçindirmeye yetmediğini söyleyen Abdül-Vahap şöyle konuşuyor: “Amerika’da iş bulmak çok zor. Kör olduğum için çalışamıyorum. Eşim iş arıyor. Her yere, bütün süpermarketlere başvuruyor. Ancak hala iş bulabilmiş değil.” Çocuklarının okullarına alışmaya çalıştığını söyleyen Abdül-Vahap, 5 yaşındaki Hüseyin ve 9 yaşındaki Gaylan’ın okul masraflarını karşılayamamaktan korkuyor. Abdül-Vahap, Irak’taki gelişmeleri yakından izliyor. Irak’tayken Amerikalı askerlere korumalık yapan mülteci, öldürülmekten korktuğu için 2007’de ülkesinden kaçmış.

Bazı mülteci yardım örgütleri, Iraklılar’ın Amerikan Hükümeti’nden yeterli yardım almadığını öne sürüyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi’nden Bob Carey’e göre Iraklı mülteciler, istikrarlı bir gelecek kurmak için ihtiyaçları olan temel yardımı alamıyor. Ekonomik kriz, Amerika’da iş bulmaya çalışan mültecileri daha da zorluyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan Eric Schwartz ise Amerika’nın özellikle Iraklı mültecilere yardım için her yıl milyonlarca dolar harcadığını söylüyor. Schwartz, “Her mültecinin başarılı olmasını garanti edemeyiz. Ancak kendi ayakları üzerinde durmaları için gerekli kaynakları sağlayabiliriz. Tarihte birçok mültecinin yaptığı gibi çok çalışırlarsa emeklerinin karşılığını alırlar,”diye konuşuyor.

Abdül-Vahap ailesi Amerika’daki yeni yaşamlarına alışabilmek için bir sosyal yardım görevlisiyle düzenli olarak görüşüyor. Babası ve erkek kardeşi Irak’ta öldürülen Abdül-Vahap, ülkesini terk ettiğine pişman değil. Ancak Amerika’da kendilerini evlerinde hissetmelerinin uzun süreceğini biliyor.

XS
SM
MD
LG