Erişilebilirlik

Clinton İran'ı Yeniden Uyardı


Clinton İran'ı Yeniden Uyardı
Clinton İran'ı Yeniden Uyardı
<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişileri Bakanı Hillary Clinton, İran’ınOrta Doğu’dabir nükleer silahlanma yarışı başlatabileceği uyarısında bulundu.

Clinton, Cidde’de yaptığı konuşmada İran’ın nükleer programının barışcı amaç taşıdığı yolundaki iddiasını kanıtlayamadığını belirtti.

Dar el-Hakma adlı kız kolejinde konuşan Clinton, İran nükleer silaha sahip olursa bunun bölgede bir silahlanma yarışına yolaçabileceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat, Tahran’da verdiği yanıtta Clinton’un açıklamasını ciddiye almadığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki de Clinton’ın İran’ın giderek askeri bir diktatörlük haline geldiği yorumuna katılmadığını belirtti.

İranlı Bakan, Clinton’ın İran hakkında gerçek dışı konular ortaya atarak kamuoyunu yönlendirmeye çalıştığını savundu ve Amerika’yı Irak ve Afganistan’da bir askeri dikta rejimi gibi davranmakla suçladı.

Clinton Tahran’a Yeni Suçlamalar Yöneltti

İran’da muhalefetin sürdüğü; nükleer programı nedeniyle gerginliğin arttığı bir dönemde Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Tahran’a yeni suçlamalar yöneltti.

Ortadoğu ziyareti sırasında Clinton defalarca İran’ın askeri bir diktatörlüğe dönmekte olduğunu söyledi:

“Biz durumu böyle değerlendiriyoruz. İran hükümetinin, dini liderinin, cumhurbaşkanının, parlamentosunun önünün kesildiğini görüyoruz. İran askeri bir diktatörlüğe doğru gidiyor.”

Uzmanlar İran Devrim Muhafızlarının devletin tüm fonksiyonlarına müdahale edebildiğini; nükleer teknolojinin geliştirilmesinde de rolü olduğunu düşünüyor.

Nükleer programının barışçı olduğu konusunda ısrar etse de İran, nükleer silah geliştirecek düzeyde uranyum zenginleştirebileceğini iddia ediyor.

İran’a karşı askeri seçeneğin değerlendirilip değerlendirilmediği sorusuna Clinton, “hayır” dedi:

“İran’ın farklı bir yol seçebileceğini düşünüyoruz. Tüm dünyanın birlik içinde İran’a son derece net bir mesaj vermesini istiyoruz: ‘Komşularınızı tehdit edecek bir nükleer program geliştirmenize seyirci kalmayacağız.”

Clinton, Ortadoğu ziyareti sırasında, İran’ın tutumuna karşı destek aradı.

Ancak, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal, yeni yaptırımların etkili olmayacağını düşündüklerini söyledi.

Clinton, İran nükleer silah edinirse, bölgede bir silahlanma yarışı başlayabileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG