Erişilebilirlik

'Yunanistan'da Disiplinsizlik ve Kontrolsüz Harcama'


'Yunanistan'da Disiplinsizlik ve Kontrolsüz Harcama'
'Yunanistan'da Disiplinsizlik ve Kontrolsüz Harcama'
<!-- IMAGE -->

2001 yılında Euro’ya geçerek büyük avantaj elde eden Yunanistan’ın ekonomisi şimdi topluluğu tehdit ediyor. Yunanistan’ın, bütçe açığının büyüklüğünü bazı finansal işlemlerle gizlediği ortaya çıktı.

Bütçe açığı, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 13’ü oranında. Bu da Avrupa Birliği normlarının dört kat üzerinde. Yunanistan’ın borcu 300 milyar Euro – yani 419 milyar dolar. Dahası, Atina hükümeti ilkbaharda bu borcun yaklaşık 25 milyar Euro’luk dilimini döndürmek durumunda.

Euro bölgesindeki bir ülkenin ekonomik sorunları öteki üyeleri etkiliyor. Kasım ayından bu yana Euro dolara karşı yüzde 9 oranında değer kaybetti.

Peki Yunanistan bu duruma nasıl geldi? TÜSIAD Washington temsilcisi Abdullah Akyüz Yunanistan'ın "disiplinsizlik ve aşırı harcamalar" nedeniyle bu duruma düştüğünü söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Abdullah Akyüz Euro bölgesine üye olan Yunanistan’ın ciddi bir güvenilirlik sorunu yaşayacağını vurguluyor. Akyüz, Yunanistna'daki krizin daha ziyade Euro bölgesi ekonomilerini, bilahssa Portekiz ve İspanya gibi zayıf konumdaki ekonomikleri etkileyeceğini söylüyor.

Bazı çevreler Yunanistan ekonomisinin kurtarılmamasını istiyor. Bu seçeneğin mümkün olmadığını söyleyen Akyüz, "kurtarılmak zorunda, yoksa bu Euro'nun sonudur. Euro'nun sonu demek Avrupa Birliği'nin dibine dinamit konması demektir" diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin önde gelen üyeleri Yunanistan’ın biran önce daha ciddi önlemler almasını istiyor. Atina’nın terk edilmeyeceği de kesin gibi görünüyor.

Haberin tümünü ve Abdullah Akyüz'ün değerlendirmelerini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG