Erişilebilirlik

Wexler: Türkiye Ermenistan'la Yapılan Protokolleri Onaylamalı


This image made from amateur video released by the Ugarit News shows a Free Syrian Army solider firing his weapon during clashes with Syrian government troops in Aleppo, Syria, July 24, 2012.
This image made from amateur video released by the Ugarit News shows a Free Syrian Army solider firing his weapon during clashes with Syrian government troops in Aleppo, Syria, July 24, 2012.
<!-- IMAGE -->

Eski Kongre üyesi Robert Wexler, Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdiği toplantıda Türkiye’yle Ermenistan arasında son dönemde sekteye uğrayan siyasi açılıma değindi. Wexler Ankara ve Erivan hükümetlerinin bu konuda gösterdikleri siyasi cesaret nedeniyle takdir ve saygıyı hak ettiklerini söyledi.

Wexler Türkiye’nin geçen sene paraf edilen protokolleri mecliste onaylamamasına ilişkin sorulan bir soruya verdiği yanıtta ‘Benim tavsiyem hükümetin bu protokolleri onaylaması yönünde olurdu. Çünkü bu Türkiye’nin çıkarına olacak bir durum’ diye konuştu.

Wexler Ermeni soykırımı tartışmalarının Nisan ayında yeniden Kongre gündemine taşınması halinde ise sorulacak sorunun ‘bu tartışma şu anki duruma nasıl katkıda bulunur’ sorusu olması gerektiğini de söyledi.

Ortadoğu Barış Merkezi adlı düşünce kuruluşunun başkanlığını yapan Wexler Türkiye’de başörtüsü tartışmasını anlamanın bir Amerikalı olarak zor olduğunu söyledi ve Türkiye’nin doğuya kaydığı iddialarının yanlış olduğunu belirtti. ‘Bir çok Türk asıllı Amerikalı dostum hükümetin gidişatından endişe ettiklerini söylüyor. Türkiye’de öncekine kıyasla daha gelenekçi bir hava hakim diyebilirim ancak Türkiye’nin doğuya kaydığını söylemek yanlış’ diye konuşan Wexler hükümeti eleştiren muhalefetin de ‘Türkiye batıya ilerlesin, Amerika ile daha yakın olsun’ tezini savunmadığına dikkat çekti.

Wexler ‘Türkiye’nin Suriye’ye ya da İran’a yakınlaştığı iddiaları mantık dışı’ diyerek Türkiye ve İran arasında bir yakınlaşmanın bölgede ılımlı bir ortam yaratabileceğini kaydetti.

Eski Kongre üyesi son zamanlarda gerilen Türkiye İsrail ilişkilerine de değindi. Türkiye ve İsrail ilişkilerinin tüm taraflar için önem taşıdığını belirten Wexler ‘ Taraflar birbirlerinin güvenini yeniden kazanmalı. İsrail Türkiye ‘ye Gazze’de insani yardım yapabilme olanağı sağlamalı’ dedi.

Wexler, Türkiye'deki Amerikan karşıtlığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ‘Sorun Bush’un politikaları deniyordu. Şimdiki başkan elinden gelen her şeyi yapıyor. Uluslar arası topluma saygılı bir politika izliyor. Irak’tan askerler çekiliyor, Guantanamo Üssündeki hapishane kapatılıyor. Türk halkı bir Amerikan başkanından daha ne bekleyebilir. Bence Amerikan karşıtlığı konusunda Amerika ne yapmalı demek yerine Türk halkı bu konuda ne yapmali diye sormak lazım. Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı artık biraz mantık dışı kalıyor’ ifadelerini kullandı.

Haberi sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG