Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en önemli diyalog mekanizmalarından biri olan Karma Parlamento Komisyonu’nun 63. toplantısı Brüksel’de yapılıyor. Türkiye’de emekli genarellerin de aralarında bulunduğu çok sayıda askerin gözaltına alınması ister istemez Avrupa Birliği’nin bu konuda ne düşündüğüne yönelik merakı kabarttı. Bu merakı bir nebze olsun gidermek ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’ye düştü.
Karma Parlamento Komisyonu toplantısında konuşan Füle, Avrupa Birliği’nin bu konudaki çizgisinde bir değişiklik olmadığını ortaya koydu. Ergenekon soruşturmasını yakından izlediklerini kaydeden Füle, askeri personelin de dahil olduğu destabilize etme amaçlı son ithamların endişe kaynağı olduğunu söyledi. Soruşturmanın örnek şekilde yürütülmesi ve sürecin baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Füle, Türk vatandaşlarının bu konuyla ilgili tüm gerçekleri bilmeye hakları olduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise toplantının yoğunluğu nedeniyle Türkiye’deki gelişmeleri takip edemediğini belirterek, doğru bilgilere sahip olmadan açıklama yapmayı uygun görmediğini söylemekle yetindi.
Toplantı sırasında demokratik açılımı desteklediklerini, Türkiye’nin temel hak ve özgürlükler alanında atması gereken çok sayıda adım olduğunu vurgulayan Füle, anayasal reformun gerekli olduğunun altını çizdi. Füle, bunun Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi açısından öncelikli olmayı sürdürdüğünü söyledi. Ergin de nasıl bir anayasa öngördüklerini şu sözlerle ifade etti: “Geniş ve toplumsal uzlaşma ile çoğulcu ve liberal bir Anayasanın hazırlanması da öncelikli hedeflerimiz arasındadır.”
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki taahhüt ve sorumluluk denkleminde son dönemde yaşanan sıkıntılar da Bakan Ergin’in gündemindeydi. Ergin hem Füle’ye hem de Avrupa Parlamentosu’na Avrupa Birliği’nden samimi bir yaklaşım bekledikleri mesajını verdi:
“Avrupa Birliği'nin Türkiye için vermiş olduğu sözlerde samimi davranması bizim reform şevkimizi ve irademizi daha sağlam kılacaktır.”
Karma Parlamento Komisyonu toplantısnın ikinci gününde yasadışı göç ve Kıbrıs gibi konuların önemli yer tutması bekleniyor.
Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
Türkiye'deki Tutuklamalara Brüksel'den İhtiyatlı Tepki
<!-- IMAGE -->