Erişilebilirlik

NATO Afganistan'daki Eğitmen Sayısını Arttırmayı Görüşüyor


NATO Afganistan'daki Eğitmen Sayısını Arttırmayı Görüşüyor
NATO Afganistan'daki Eğitmen Sayısını Arttırmayı Görüşüyor
<!-- IMAGE -->

NATO, Afganistan’daki polis ve askeri eğitmen sayısını arttırmayı görüşüyor. İttifak üyeleri konuyu ele almak üzere Belçika’nın Mons kentinde biraraya geldi.

Afganistan’da son 8 yılın en büyük askeri harekâtı sürerken NATO, bu ülkeye gönderilmesi planlanan uluslararası polis gücünün yapısını görüşüyor. NATO’ya göre, Afgan polis teşkilatı ve ordusunun eğitimi için en az 2 bin askeri danışman gerekiyor.

Mercah’ta, binlerce Amerikan ve İngiliz askerinin yanı sıra Afgan ordusunun da katıldığı müşterek harekâtın amacı Taleban’ın kalesi olarak bilinen bölgeyi militanlardan temizlemek. Ancak Avrupalılar diğerleri gibi bu operasyona da sıcak bakmıyor.

Belçika’nın Mons kentinde yapılan NATO toplantısında Avrupa kamuoyunun savaşa tepkisi de ele alınıyor. NATO’nun Afganistan’daki rolüyle ilgili tartışma hafta sonu bu ülkede 2 bin asker bulunduran Hollanda’da hükümetin düşmesine yol açmıştı.

NATO sözcüsü Albay Gregory Julian, kamuoyunun tepkisine rağmen askeri danışman ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi:

Albay Julian, askeri eğitmen gönderme kararının üye ülkelere ait olduğunu söyledi. Üye ülkelerin çoğunun katkıda bulunma sözü verdiğini belirten sözcü, “ne kadar fazla gönderirlerse o kadar iyi olur” dedi.

NATO, gelecek yıl için, Afgan polisi ve ordusuna on binlerce yeni personel gerektiğini savunuyor. Ancak üye ülkeler Kabil hükümetine daha fazla mali destek konusunda tereddüt ediyor. Uluslararası ilişkiler uzmanı Daniel Korski, NATO’nun Afganistan’daki askeri eğitmen sayısını arttırabileceğini ancak istediği düzeye çıkaramayacağını tahmin ediyor.

Daniel Korski sorunun eğitmen ya da askeri danışman göndermekle bitmediğini, Afganistan’a gidecek görevlileri büyük tehlikelerin beklediğini söylüyor. Eğitim sürecinin çok zor olduğunu vurgulayan uzman, yabancı danışmanların Afgan askerlerle birlikte yaşadığını, onlarla birlikte çatışmalara katıldığını, özetle hayatlarının Afgan meslektaşlarının elinde olduğunu ileri sürüyor. Daniel Korski, bu koşulların NATO ülkelerini korkuttuğunu söylüyor.

Hollanda’nın Afganistan’daki askerlerini çekeceğini açıklaması da kaygıyla karşılandı. Askeri komutanlar diğer ülkelerin de asker çekmesinden kaygı duyuyor. Gözlemci Daniel Korski, olumsuz siyasi havaya rağmen Avrupa ülkelerinin Afganistan’daki asker sayısını sürekli arttırdığına dikkat çekiyor ve şu anda 32 bin olan asker sayısının muhtemelen artacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG