Erişilebilirlik

Sarkozy'den Papandreu'ya Destek


Sarkozy'den Papandreu'ya Destek
Sarkozy'den Papandreu'ya Destek
<!-- IMAGE -->

Ülkesini borç krizinden çıkarmak için Avrupa başkentlerini dolaşan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun dünkü durağı Paris oldu. Almanya’da, “adalarını sat borcunu öde” şok önerisiyle karşılanan Papandreu, Fransa’da daha sıcak bir havada ağırlandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Euro bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ın yanında olduğunu belirterek, “Spekülatörlere Avrupa dayanışmasını göstereceğiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün akşam saatlerinde Elysee Sarayı’nda bir araya geldiler. Paris’ten önceki durağı olan Berlin’de “Borcun varsa adalarını sat, Almanya tek kuruş vermeyecek” tavrıyla adeta soğuk duş alan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu Paris’te moral buldu diyebiliriz. İki lider Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de telefonla arayarak üçlü görüş alışverişinde de bulundu. Sarkozy ve Papandreu görüşme sonrasında kameraların karşısına geçerek dayanışma mesajı verdi. Papandreu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, “Fransız halkı Yunan halkının yanındadır” açık mesajını verdi. Yunanistan’ın başına gelenlerin başka AB üyelerinin de başına gelebileceğini belirten Sarkozy, “Spekülatörlere Avrupa dayanışması nedir göstereceğiz” dedi.

Sarkozy, Euro bölgesindeki bir ülkenin sorununun öncelikle diğer Euro bölgesi ülkeleriyle çözüleceği mesajını vererek, eğer zor anlarında Euro bölgesi dayanışmayacaksa tek para oluşturmanın da bir anlamı olmadığını dile getirdi. Sarkozy Avrupa’yı spekülasyonlara karşı daha sağlam bir koruma çemberine alacak reformların da hazırlanmaya başladığını duyurdu. Fransız Cumhurbaşkanı bir soru üzerine Yunanistan’a Avrupa’nın değil IMF’nin yardım etmesi olasılığını değerlendirme dışı bırakmak istediğini söyledi. Papandreu ise, Fransız kamuoyuna da Almanya’da olduğu gibi “Para istemeye değil, spekülatörlere karşı birlikte mücadele etme ve çözüm aramaya geldik” mesajını tekrarladı.

Yunanistan’ın krizden çıkış için çaba gösterdiğini ve 5 Milyar doalrlık önemli bir paket açıkladıklarını söyleyen Papandreu’nun, Avrupa’da kriz olasılığına karşı IMF gibi bir fon bulunmadığının da altını çizmesi dikkat çekti.

İki lider spekülatörlerin öğrenmemesi için Yunanistan’a yardım planının detaylarını şimdilik açıklamayacaklarını belirttiler.

Almanya’nın “adalarını sat borcunu öde” önerisini hatırlatan bir Yunanlı gazeteci Sarkozy’ye “Fransa mali krize girse, topraklarınızı, örneğin Alsace’ı satar mıydınız?” sorusunu yöneltti. Sarkozy soruya, “Benim önerim bu önemsiz ve gereksiz sözleri Yunan halkının duymazdan gelmesidir” yanıtını verdi. Sarkozy en az kendisi kadar Angela Merkel’in de Avrupa birliğine, tek para sistemine ve dayanışma değerlerine bağlı olduğunu söyledi.

Yunanistan için Eurogroup’ta hızlı bir çözüm bulunamazsa IMF formülü gündeme gelecek. Yunan Başbakan Euro bölgesinden bir ülkenin IMF’ye başvurmasının AB’nin kendi problemlerini tek başına çözemediği mesajını vereceğini bilerek Berlin ve Paris’teki pazarlık masasında bu kartı masaya sürdü. Papandreu yarın da IMF olasılığını değerlendirmek üzere Amerika’da Başkan Barack Obama ile bir araya gelecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ve Sarkozy bu formüle kesin bir dille karşı çıkıyor. Krizin Portekiz ve İspanya’ya sıçramasından da endişe eden AB yetkilileri Yunanistan krizine acil çözüm bulmak istiyorlar. Çözümse Obama-Papandreu görüşmesinden sonra ortaya çıkacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG