Erişilebilirlik

Toyota Eski Gücünü Koruyabilecek mi?


Toyota Eski Gücünü Koruyabilecek mi?
Toyota Eski Gücünü Koruyabilecek mi?
<!-- IMAGE -->

Satışları durdurması ve 8 buçuk milyon aracı gaz pedalı sorunu yüzünden geri çağırmasından bu yana Japon otomobil üreticisi Toyota’nın Amerika’daki satışları yüzde 9 düştü. Toyota araçlarının güvenlik sorununun şirketin rakiplerinin yararına olacağını söyleyen uzmanlar, ortalık durulduğunda Toyota’nın yine dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak kalmaya devam edeceğini düşünüyor.

Tarihin en büyük geri çağırma operasyonu, Kongre’deki sayısız oturum ve gaz pedalının basıldıktan sonra geri dönmemesinden kaynaklanan 50 ölümün ardından Toyota yine de satış beklentilerini karşılamayı başardı.

Otomobil sitesi Edmunds nokta com editörlerinden Jessica Caldwell şöyle yorumluyor:

“Gerçek şu ki Toyota hala Amerika’daki satışları açısından üçüncü büyük oto üreticisi.”

Düşüşün çift haneli rakamlarda gerçekleşmesi beklenirken Toyota geçen ay 100 bini aşkın araç sattı. Bu geçen yılın aynı döneminden 9 bin daha az araç satışı anlamına geliyor.

Ancak Toyota’nın sorunlarının yine de rakiplerinin işine yaradığı bir gerçek.

Örneğin Ford’un, Şubat ayındaki satışları yüzde 43 arttı.

Caldwell, “Geri çağırma haberleri yayılır yayılmaz Toyota’nın en ciddi rakibi olarak görülen Ford’a ilgi arttı. Toyota’nın en yakın rakiplerinden Honda ve Kore malı Hyundai de Toyota’nın sorunlarından karlı çıktı.”

Araç güvenlik uzmanı Clarence Ditlow, Toyota’nın harekete geçmekte gecikmesi yüzünden hatanın maliyetinin yüksek olduğu görüşünde: “Bu kaybedilmiş bir dava değil ama zor bir dava olduğu kesin. Toyota’nın gelecek yıl için çok uğraşması gerekecek.”

Gaz pedalı sorunlarına ilişkin soru işaretleri devam ederken Caldwell, Toyota’nın satışlarının yeniden artacağını düşünenlerden.

Caldwell, Japon otomobil üreticisinin zararı kapatmak için yoğun bir kampanya yürüttüğünü söylüyor.

Toyota, Çin’de de daha aktif olmaya hazırlanıyor.

Caldwell, “Çin çok büyük bir pazar olduğu için herkes bu pazarda öne geçmeye çalışıyor. Çin’de olup bitenler oto üreticilerinin tüm dünyadaki faaliyetlerini etkileyebilecek düzeyde olacak” diyor.

Çin’de araç satışları geçen yıl yüzde 45 arttı. Böylece Çin, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Amerika’yı geride bıraktı.

Bu yıl Çin’deki satışlarını 800 bine çıkarmayı hedefleyen Toyota, şu anda rekabette geri kalmış durumda.

Örneğin General Motors geçen yıl Çin’de yaklaşık 2 milyon araç sattı.

XS
SM
MD
LG