Erişilebilirlik

Dünyanın En Büyük Turizm Fuarında Türkiye Konuk Ülke


Dünyanın En Büyük Turizm Fuarında Türkiye Konuk Ülke
Dünyanın En Büyük Turizm Fuarında Türkiye Konuk Ülke
<!-- IMAGE -->

Dünyanın en büyük turizm fuarı, Berlin’deki Uluslararası Turizm Borsası’nda bu yıl konuk ülke Türkiye. Sektör temsilcileri Türk turizminin önümüzdeki sezon için verilerini merakla bekliyor.

Kısa adıyla ITB olarak bilinen ve dünyanın en önemli turist pazarı sayılan Uluslararası Turizm Borsası’na bu yıl 187 ülke turizm bakanlıkları, resmi kurumları ve tur operatörleri aracılığıyla katılıyor. Ekonomik kriz nedeni ile geçen yıl satışlarda ortalama yüzde 10 gerileme yaşayan sektörün bu önemli buluşmasında yaz sezonunun gidişatı belirleniyor. Turizm, hizmetler içinde en büyük ve hızla gelişen sektörlerden başlıcası ve dünya hizmet sektörünün yüzde 30’unu oluşturuyor. Türkiye ise dünya turizm pazarında yüzde 2.4, Avrupa turizm pazarında ise yüzde 4.5 paya sahip.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin ‘Turizm Trendleri 2010’ raporuna göre, Türkiye, turist sayısı ve gelir açısından krize rağmen hızlı bir büyüme gösterdi ve dünyanın en önemli 20 turizm destinasyonu içinde turist sayısı açısından 7’nci, turizm geliri açısından ise 9’uncu oldu ve 27 milyon turist ve 21 milyar dolarlık gelir hedefine ulaşmayı başardı. Bu yılki fuarın konuk ülkesi olan Türkiye 3 bin metre karelik bir sergi alanında tanıtım yaparken, Berlin’de bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 2010 için 28 milyon turist, 22.5 milyar dolar gelir hedefi koyduklarını ve Akdeniz Çanağı olarak tanımlanan bölgede liderliğe oynadıklarını belirtti.

Türkiye’de ekonominin lokomotifleri arasında yer alan turizm sektörünün sunduğu yatak sayısının 2010 sonunda 1 milyon 50 bine ulaşması hedefleniyor. Türkiye'den fuara katılan toplam 105 firma ve işletmenin temsilcileri geçen yıl krizi Yunanistan ve İspanya gibi ülkelere kıyasla daha az darbe alarak atlattıklarını ve bu yıla da büyük umutla baktıklarını belirtiyorlar.
Almanya Türkiye’nin en büyük turizm pazarı. Bu yıl Almanya'dan yaklaşık 5 milyon turist bekleniyor. Turizm sektöründe bu yıl iddialı bir çıkış yapmak isteyenler arasında Orta Asya ülkelerinin önde geldikleri de dikkati çekiyor. Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkeler, ITB’de otellerinin yanısıra doğal zenginliklerini de öne çıkaran tanıtım kampanyaları yapıyor ve gizli kalmış turizm hazinelerini sergilemeyi amaçlıyorlar.

Konuya ilişkin sesli haberi sağ üst köşedeki linki kullanarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG