Erişilebilirlik

'Ermeni Tasarısı Şimdilik Genel Kurul'a Gelmez'


'Ermeni Tasarısı Şimdilik Genel Kurul'a Gelmez'
'Ermeni Tasarısı Şimdilik Genel Kurul'a Gelmez'

<!-- IMAGE -->

Amerikan Kongresi’nde Ermeni tezlerini savunmasıyla tanınan California Milletvekili George Radanovich 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısının Genel Kurul’da oylanmasını beklemediğini söyledi. Radanovich Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda onaylanan Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağı merak konusu. Gözlemciler tasarının bu aşamadan daha da ileri gitmesini beklemiyor. Washington’da Ermeni tezlerini en çok savunanlardan biri olan California milletvekili George Radanovich de bu görüşte:

“Şimdilik gitmeyecek” dendi. Bunun normalde Kongre’den ortak karar olarak geçmesi gerekiyor. Anladığım kadarıyla Obama yönetimi ve Temsilciler Meclisi başkanlığı arasında uzlaşma var. Temsilciler Meclisi bu tasarının şimdi görüşülmemesine karar verdi. Ama Amerika’daki Ermeni toplumu bu karar tasarısı konusunda baskısını sürdürmeli ve hazır olmalı. Eninde sonunda bu tasarı genel kurula gidecek. Gittiği zaman da geçeceğini biliyorlar. Bundan dolayı tasarının genel kurula gitmesini istemiyorlar. Ama durum bir gün değişir. Durum değiştiğinde de bu tasarıyı hazır bulundurmak gerekiyor.”

Amerika’nın Sesi Ermenice yayın bölümünün sorularını yanıtlayan Cumhuriyetçi Partili California milletvekili Radanovich, bu yıl neden daha fazla hayır oyu çıktığı konusundaki soruya, tasarı aleyhindeki baskının çok yüksek olduğunu söyleyerek yanıtladı:

“Evet, bu yıl baskı daha fazlaydı. Dışişleri Bakanlığı’nın geçerli bir savunması var. Bu işin Türkiye için ciddi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda karar vermek zor oluyor. Yani Dışişleri Bakanlığı’nda bu tasarının hata olacağı görüşü nedeniyle Kongre üyeleri üzerinde ciddi bir baskı oluşuyor.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye – Ermenistan arasındaki diplomatik sürece vurgu yaparak söz konusu tasarının daha fazla ilerlememesi gerektiğini açıklamıştı.

Türkiye’nin bu konuda fazlasıyla hassas olduğunu, tasarının “soykırımı tanımanın ötesine gitmediğini” belirten Radanovich ise tasarının onaylanmasının Türkiye’nin de çıkarına olacağını savundu ve Türkiye - Ermenistan normalleşme sürecini hızlandıracağını iddia etti.

Peki, bu tasarının Genel Kurul’da onaylanması Türk Amerikan ilişkilerine zarar vermez mi?

“Ben hep şöyle demişimdir: Bu, Türkleri üç ay süreyle üzer, daha sonra işler tekrar rayına oturur. Çünkü Amerika’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu kadar Türkiye’nin de Amerika’ya ihtiyacı var. Ve bu konu, bu ilişkiyi bozacak kadar önemli değil.”

Amerika’nın Sesi’nin Urduca Bölümü’ne açıklama yapan Demokrat Partili Maryland Milletvekili ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin yardımcısı Chris Van Hollen da tasarının Genel Kurul’un gündemine alınıp alınmayacağı sorusunu yanıtlamadı. Van Hollen da tasarıyı destekleyenler arasında.

XS
SM
MD
LG