<!-- IMAGE -->
Wall Street Journal başbakan Erdoğan’ın “100 bin kaçak Ermeni’yi sınır dışı edebiliriz” açıklamasına Erivan’dan tepki geldiğini yazıyor. Haberde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin giderek gerginleştiği belirtiliyor.
"Başbakan Erdoğan ve diğer Türk yetkililer, daha önce de Türkiye’de kaçak yaşayan Ermenilerin sınır dışı edilebileceği tehdidinde bulunmuştu. AKP yetkilileri, Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından sınır dışı etme uygulamasının hemen başlatılmasının söz konusu olmadığını duyurdular. Ancak Erdoğan’ın bu sert ifadeleri, tam da Ermenistan, Türkiye ve Amerika arasında gerginliğin arttığı bir döneme denk geldi. Türk yetkililer, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde 22’ye karşı 23 oyla kabul edilen soykırım tasarısına karşı Obama yönetiminin yeterince lobi yapmamasından rahatsızlık duyduklarını açıklamışlardı. Ankara’da, Obama yönetiminin bu tavrıyla, Türkiye’yi Ermenistan’la imzalanan protokolleri onaylamaya zorlamayı amaçladığı yorumu yapılmıştı."
<!-- IMAGE -->
Christian Science Monitor İsrail’in Doğu Kudüs’e yeni yerleşimler inşa etme kararını barış sürecine vurulan bir darbe olarak görüyor. Gazete, Amerika’nın bu konudaki tavrında ısrarcı olmasını istiyor.
"Washington, Netanyahu’yu barışın İsrail için hayati bir önem taşıdığı konusunda ikna etmelidir. İsrail’in güvenliğini en fazla artıracak önlem, Filistin sorununun çözümü için somut adımlar atılmasıdır. Netanyahu’nun bir seçim yapması gerekiyor. Seçeneklerden biri barış sürecine samimi bir şekilde destek verip koalisyon hükümetinin yıkılmasını göze almaktır. Böyle bir gelişme hiç de felaket olmaz. Netanyahu, barışa daha yatkın ortaklarla yeniden hükümet kurabilir. İkinci seçenek ise şahin rolü oynamaya devam ederek barış sürecine mesafeli davranmaktır. Obama yönetiminin Netanyahu’nun ilk seçeneği tercih etmesini sağlayacak her adımına sıcak bakılmalıdır."
Washington Post Meksika’da hükümet güçleri ile uyuşturucu kaçakçıları arasında çatışmaların Irak ve Afganistan’ı aratmayacak boyuta geldiğini vurguluyor. Gazete, Obama yönetimini Meksika hükümetine daha fazla yardım etmeye çağırıyor.
"Meksika’nın istikrarı Amerika açısından hayati bir önem taşıyor. Buna rağmen Obama yönetimi, sorunun çözümü için sınırın her iki tarafında da yeterince çaba harcamıyor. Amerika, Meksika güvenlik güçlerine yardımcı olmak için, Meksika hükümetinin izin verdiği ölçüde, mümkün olan her şeyi yapmalıdır. Yönetimin önünde çözülmesi gereken birçok diş mesele var. Fakat Amerika ile hem komşu hem de önemli bir ticaret ortağı olan Meksika’da istikrarın sağlanmasına daha fazla önem verilmemesini anlamak çok zor. Obama yönetimi ve Kongre, Meksika’ya yapılan yardımı azaltmak yerine daha da artırmalıdır."
USA Today Cumhuriyetçilerin sağlık reformunu engelleme çabaları karşısında Demokratların da farklı taktikler geliştirmek zorunda kaldığını yazıyor. Gazete, Cumhuriyetçilerin bu taktiklere gösterdiği tepkiye itiraz ediyor.
"Cumhuriyetçiler, Demokratları Kongre kurallarını istismar etmekle suçluyor. Aslında onları rahatsız eden asıl konu, Demokratların sağlık reformuna çıkartılan engelleri aşacak bir yol bulması… Eğer Cumhuriyetçiler de kendi iktidarları döneminde benzer yöntemler kullanmamış olsalardı, yaptıkları eleştiriler daha inandırıcı olurdu. Mevcut Senato kuralları gereğince Cumhuriyetçilerin yasa engellemek için ellerinden geleni yapmaya ne kadar hakkı varsa, Demokratların da bu engelleri aşmak için her türlü yola başvurmaya o kadar hakları var… Elbette sağlık reformunun partiler üstü bir uzlaşmayla kabul edilmesi çok daha iyi olurdu. Ancak sağlık sistemini daha insani hale getirmek için ortaya çıkan bu fırsatın değerlendirilmesi şu anda daha önemli..."