Erişilebilirlik

'Türk Amerikan İlişkilerinde En Önemli Sorun İran'


'Türk Amerikan İlişkilerinde En Önemli Sorun İran'
'Türk Amerikan İlişkilerinde En Önemli Sorun İran'

<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Phil Gordon, önceki gün yaptığı konuşmada Türkiye’yle Amerika’nın İran’a yaklaşımı konusunda farklılar bulunduğunu söylemişti. İki ülkenin yaklaşımı ne kadar farklı? Gordon’ın Türk Amerikan ilişkilerini değerlendiren konuşmasını Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin de izledi.

Önceki gün Washington’da Türk Amerikan ilişkilerinin değerlendirildiği Sakıp Sabancı Konferansında Türkiye’yle Amerika’nın İran’a yaklaşımı konusunda ciddi farklılar bulunduğu vurgulanmıştı. Konferansta konuşma yapan Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon uluslararası toplumun Tahran hükümetine koordineli bir mesaj vermeye çalışırken, Türkiye’nin zaman zaman farklı bir mesaj verdiğini söyledi.

Gordon şöyle konuştu: “İran konusunda uluslararası toplum Tahran hükümetine koordine edilmiş, tek bir mesaj vermeye çalışırken Türkiye zaman zaman farklı mesajlar veriyor. Türkiye’nin İran’ın nükleer silah edinmesi olasılığı konusundaki kaygılarımızı paylaştığını biliyoruz ve İran’ın nükleer programı sorununa diplomatik bir çözüm bulunması çabalarını destekliyor. Ancak bu soruna barışçı, diplomatik bir çözüm bulunması yönündeki ortak hedefimizi zedeleyecek ya da zorlaştıracak adımlarından kaçınılması son derece önemli.”

Türk Amerikan ilişkilerinin kapsamlı olarak değerlendirildiği konferansı izleyenler arasında Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin de vardı. Ergin de bu konunun Türk Amerikan ilişkilerindeki en önemli sorun olduğunu söyledi. Ergin, “Türkiye’yle Amerika’nın yaklaşımının tamamen zıt” olduğunu ve “180 derece farklı” farklı olduğunu vurguladı. Ergin, Amerikalıların İran’ın niyeti konusunda ciddi bir kuşku duyduğunu, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini vurgularken, Türkiye’nin İran’ın nükleer programının sivil amaçlar taşıdığına inandığını söyledi. Ergin’e göre, bu, Türk Amerikan ilişkilerindeki en ciddi sorun… Neticede, İran’a ek yaptırım uygulanması meselesi, Türkiye’nin de üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelecek.

Türk Amerikan ilişkilerinde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda onaylanması nedeniyle yine gerginlik yaşanıyor. Ergin, Büyükelçi Namık Tan’ın istişareler için Ankara’ya çağrılmasının Washington’da rahatsızlık yarattığını gördüğünü belirtti. Ergin, Washington’un Büyükelçi Tan’ın biran önce dönmesini ve bu krizin biran önce geride bırakılmasını samimiyetle istediğine inanıyor.

Amerikan yönetimi, tasarının daha fazla mesafe almasına – yani Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınmasına karşı olduklarını vurguluyor. Yetkililer, böyle bir adım atılmasının Türk – Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesini zorlaştırabileceğini söylüyor. Peki, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin protokolleri onaylaması bekleniyor mu? Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan gazeteci Sedat Ergin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın protokollerin onaylanmasını Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulunmasına bağlaması nedeniyle bu protokollerin şu aşamada onaylanmasına fazla ihtimal vermiyor. Amerika’nın bu konudaki tutumunu gerçekçi bulmayan Ergin, Erdoğan’ın Azerbaycan’da yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle Türkiye’nin manevra alanını kıstığını hatırlatıyor. Ergin, “Amerika şu aşamada protokollerin onaylanmasını umuyorsa, Dağlık Karabağ konusunda bir ilerleme sağlanması için Ermenistan üzerinde baskıyı arttırması gerektiğini vurguluyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Nisan ayında Washington’da yapılacak nükleer zirveye davet edildi. Sarkisyan’ın Washington temasları sırasında bu konunun da gündeme gelmesi kuvvetle muhtemel. Aynı zirveye davetli olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde zirveye kendisinin değil, "bir bakanın" katılacağını söyledi.

Haberin tümünü ve Sedat Ergin'in değerlendirmesini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG