Erişilebilirlik

Karzai, İran'a İşbirliği Çağrısı Yaptı - 2002-02-25


Afganistan hükümetininin lideri Hamit Karzai İran parlamentosunda yaptığı konuşmada, iki komşu ülkenin bölge barışı için ortaklaşa çalışmasını istedi. Geçici yönetimin başkanı Karzai, Sovyet işgali sırasında Afganistan’a verdiği destekten dolayı İran’a teşekkür etti. Karzai iki ülke arasındaki köklü ilişkinin, ortak kültür ve ortak dile dayandığını belirtti. Karzai, üç günlük ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve diğer üst düzey yetkililerle görüşüyor. Tahran yönetiminin Afganistan’a yönelik tutumu Amerika ile İran tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor. Washington, İran’ı Afganistan’da istikrarsızlık yaratmaya çalışmak; kaçak Taleban ve El-Kaide üyelerine sığınak sağlamakla suçluyor. İran ise bu suçlamayı reddederek Karzai hükümetine tam destek verdiğini ifade ediyor.

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Pazar günü Kabil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’un İran’a yönelik kaygılarını dile getirmişti. Halilzad, Amerika’nın, İran’ın Afganistan’da istikrarsızlık yaratmaya yönelik girişimlerde bulunmasından kaygı duyduğunu belirtmişti.

Amerikalı yetkili, Washington’un İran’la Afganistan arasında “müdahalecilik” niteliği taşımayan normal ilişkiler kurulmasından yana olduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG