Erişilebilirlik

Türkiye-Appalaş Ticaret Girişimi - 2002-03-27


Türkiye’yle Amerika’nın Appalaş Bölgesi’nde yeralan 13 eyalet arasında karşılıklı ticaret ve yatırımların arttırılmasını amaçlayan Türkiye-Appalaş Ticaret Girişiminin ikinci toplantısı, 22 Mart Cuma günü Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh kentinde yapıldı. Girişim, Appalaş eyaletleri arasındaki West Virginia'yı Amerikan Kongresinde temsil eden iki Senatörden Robert Byrd ve diğer Kongre üyelerinin girişimiyle 2000 yılı Temmuz ayında başlatılmıştı.

Türkiye-Appalaş Ticaret Girişimi çerçevesindeki ilk yıllık toplantı, geçen yıl West Virginia eyaletinin Shepherdstown kentinde yapılmıştı. Bu yıl Pennsylvania eyaletinde yapılan ve 300'e yakın Türk ve Amerikalı işadamı, hükümet görevlisi ve uzmanın katıldığı toplantı, 13 Eyaleti içeren Appalaş bölgesinin Pittsburgh Bürosu tarafından düzenlendi. Washington’daki Türk-Amerikan Konseyi (ATC) yıllık toplantısının hemen ardından düzenlenen konferansa, İstanbul’daki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi işadamları ve her iki ülkeden hükümet yetkililileri katıldı. Gün boyu devam eden tartışmalı panel toplantılarında, Türkiye’yle ticari ekonomik ve yatırım ilişkilerini artırmanın yolları üzerinde duruldu.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini, siyasi, diplomatik ve askeri ilişkiler düzeyine çıkartmak istediklerini bildirdi. Washington’a yeni atandığını kaydeden Loğoğlu, kendisini ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye adadığını söyledi. Türkiye’nin demografik yapısı, coğrafı konumu, çevresiyle bağlantıları, Avrupa Birliği ile ilişkileri ve ekonomik durumu hakkında ayrıntılı bilgi veren Büyükelçi Loğoğlu ihracata dayalı sektörleri anlattı ve Amerika’yla ticarette yeni sektörlere ağırlık verilebileceğine işaret etti.

Pittsburgh toplantısında Türkiye’de iş yapan yerel şirketlerin temsilcileri deneyimlerini anlattılar. Pittsburgh’daki CLI şirketinden William Stein, kömürü çıkartıp kullanıma hazırlama, enerjiye dönüştürüp, nakletme ve kullanıma sunma işi için 1991-94 yılları arasında Türkiye piyasasına girdiklerini anlattı. Stein, Türk piyasalarının çok büyük imkanlar tanıdığını bildirdi ve Amerikan şirketlerini bu fırsattan yararlanmaya çağırdı. Stein CLI’ın çok küçük bir şirket durumundan Türkiye deneyimini kullanarak büyüdüğünü, Hindistan, Romanya ve diğer ülkelere açıldığıını anlattı. Türkiye’de çalışırken, haberleşme, gümrük gibi sorunları nasıl aştıklarını anlatan Stein şöyle devam etti: “Türkiye’deki ihtiyacı gördük, bizde de teknoloji vardı, ikisini birleştirdik, Türkiye’yi tek bir iş gibi değil uzun vadeli bir ilişki, pazar olarak gördük, çok küçük bir şirkettik, devler bizi ezip geçebilirdi, sebatımız sayesinde her türlü zorluğu yendik. Türkiye bize çok adil davrandı ve çok iyi ilişkiler gelirtirdik. Bizim yaptığımızı her şirket yapabilir. Türkiye’de imkanlar çok büyük.”

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nde görevli Ticaret Müsteşarı John Breidenstine, kuruluşunun görevinin dış ülkelere açılmak isteyen Amerikan şirketlerine yardım olduğunu belirtti ve sundukları hizmetler hakkında bilgi verdi. Türk işadamlarının çevre ülkelerde yaptıkları çalışmaları anlatan Breidenstine, Hazar Denizi petrol projesindeki ortak çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Afganistan’ın yeniden imarının, iki ülkenin işadamları için yeni fırsatlar yarattığını söyledi. Afganistan’ın yeniden imarına yardım amacıyla düzenlenen Tokyo konferansında, sadece bu yıl için 1.7 Milyar Dolar vaadedildiğini belirten Amerikalı yetkili, bu ülkede, güvenliğin sağlanmasından sulama ve tarıma, inşaattan haberleşmeye, sağlıktan eğitime kadar pekçok alanda iş yapılabileceğine işaret etti. Breidenstine, “12 yıllık hizmetim boyunca yabancı yatırımcılara Türkiye kadar büyük imkanlar tanıyan başka bir ülke görmedim” diyerek, Amerikalıları Türkiye’de iş yapmaya çağırdı.

Pittsburgh konferansına Amerikan tarafının çok büyük katılımı dikkati çekti. Washington’dan Ticareti Geliştirme Dairesi (TDA), Dış ülkelerdeki Amerikan yatırımlarını sigorta eden (OPIC), İhracat-İthalat Bankası (EXIMBANK) den ve Ticaret Bakanlığı’ndan pek çok Amerikalı yetkili panel toplantılarında konuşmalar yaptı. Ayrıca Amerika’nın Ankara’daki büyükelçiliği ve İstanbul konsolosluğundan görevliler de toplantıya katıldı.

Başbakan Bülent Ecevit’in Ocak ayında yaptığı Washington ziyareti sırasında ikili ekonomik ticari ve yatırım ilişkilerini güçlendirme, Türk Amerikan Ortaklık Komisyonu’nu canlandırma kararlarının alınması ve bu komisyonun ilk toplantısını Şubat ayında Türkiye’de yapmasından sonra düzenlenen Pittsburgh Konferansı, iki ülkenin kararlılığının kanıtı olarak görüldü.

XS
SM
MD
LG