Erişilebilirlik

Ecevit: Filistinlilere Soykırım Uygulanıyor - 2002-04-04


Başbakan Bülent Ecevit, İsrail’in Batı Şeria’da soykırım uyguladığını söyledi.

Ecevit'in Demokratik Sol Parti Meclis Grubu toplantısında dile getirdiği bu görüş, İsrail’in bir hafta önce Filistin hedeflerine saldırılarını arttırmasından Türkiye'nin yaptığı en sert eleştiri oldu. Ecevit'in bu sözleri, Ankara’da İsrail aleyhindeki protestoların büyümesini izliyor. Üç gündür sıkı polis kordonu altında tekrarlanan gösterilere katılanların sayısı giderek artıyor.

Ecevit konuşmasında İsrail’in Birleşmiş Milletler kararlarını tanımadığını ve Filistin devletinin adım adım yok edildiğini söyledi. Başbakan, ABD’yi de “Sharon yönetimini saplantıdan kurtarmak için” etkili ve kararlı bir biçimde ve daha çok zaman yitirmeksizin devreye girmeye çağırdı. Bu yapılmadığı takdirde Arap ülkelerinde halkın sokaklara döküleceği, İslam radikalizminin tırmanışa geçeceği, Doğu-Batı çatışmasının önlenemez duruma geleceği uyarısında bulunan Ecevit, "bin Ladin veya El-Kaide benzerlerine gün doğacaktır. Bütün bölgemizle hatta bütün dünya ile birlikte Türkiye de bunun acısını çekecektir" dedi.

Bazı Arap unsurlarının Filistin yanlısı görünmekle birlikte aslında bir Filistin Devleti’ni istemediklerini belirten Ecevit şöyle devam etti: “Başka ülkelerden desteklenen radikal unsurlar dışındaki öz Filistin halkı, demokrasiye, çağdaşlığa ve laikliğe çok yatkındır. Arap alemindeki bazı çağdışı unsurlar ise bağımsızlığa ve huzura kavuşmuş bir Filistin halkının kendi halklarına örnek olmasından korkmaktadırlar. İsrail yönetimi bu gerçeği algılasa, radikal Arap unsurlarının oyununu bir günde bozabilir.”

Ecevit konuşmasında son durumdan yalnız İsrail hükümetinin sorumlu olmadığını belirtti ve Filistin içinde yuvalanarak "İntifada çocuklarını canlı bombalara dönüştüren" radikal unsurların da sorumluluğu bulunduğunu bildirdi.

Türkiye’yle İsrail arasında, son yıllarda askeri ve güvenlik alanlarında işbirliğini öngören birçok anlaşma imzalandı. Başbakan Ecevit Türk tanklarının modernleştirilmesi için İsrail’le imzalanan 668 milyon dolarlık anlaşmayı iptal etmeyeceklerini belirtti.

Türkiye’nin İsrail’le bu ay sonunda askeri tatbikat yapacağı yolunda basında çıkan haberler ise yalanlandı. Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Türk-Amerikan askeri tatbikatının İsrail dışında planlandığını hatırlattı.

XS
SM
MD
LG