Bush yönetimi, Avrupa Birliği'nin İran ile daha yakın siyasi ve ticari ilişkiler geliştirmek istediği yolundaki açıklamasını soğuk karşıladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü AB'nin, İran’la yakın ekonomik ilişkiler kurma girişiminin Tahran’ın tutumunda değişiklik şartına bağlanması gerektiğini bildirdi.
Sözcü Richard Boucher, Avrupalılardan, sağlayacakları her türlü ekonomik yararı İran’ın izlediği politikalarda düzelme koşuluna bağlamalarını istedi. Boucher, değişmesi gereken politikaları, İran’ın uluslararası terörizmi desteklemesi, kitle imha silahları üretmeye çalışması ve Orta Doğu barış sürecine karşı çıkması olarak sıraladı.
AB Dışişleri Bakanları Pazartesi günü Washington’dan farklı bir adım atarak Birlik'in yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'na İran ile yasal koşulları yerine getirir getirmez ticaret görüşmelerine başlama yetkisi vermişti.
ABD Dışişileri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, AB ile İran’la ilişkileri konusunda sürekli diyalog içinde olduklarını belirtti. Boucher, Avrupalılar'dan bu ilişkilerden elde edecekleri yararları mutlaka Washington’un kaygılarını gidermede ilerleme sağlama koşuluna bağlamalarını istediklerini söyledi. "Avrupalılar'a İran’ın tutumu konusundaki kaygılarımızı, ciddi kaygılarımızı sürekli aktarıyoruz," diyen Boucher, "Bu kaygılar arasında İran’ın uluslararası terörizmi desteklemesi, Ortadoğu barış sürecine karşı çıkması, kitle imha silahları ve bunları atacak balistik füzeler geliştirmeye çalışması ile insan hakları ihlalleri yeralıyor. Bu bakımdan İran için sağlanacak herhangi bir ekonomik yarar mutlaka kaygı duyduğumuz bu alanlarda düzelme kaydedilmesi koşuluna bağlanmalıdır" dedi.
Sözcü Boucher, ABD’nin Avrupa Birliği yetkilileriyle İran politikası konusunda danışmalarda bulunmaya devam edeceğini ve Tahran ile varılacak her türlü ticari anlaşmayı Amerikan yasaları çerçevesinde değerlendireceklerini vurguladı.
Amerikan yasaları, İran’ın başta enerji olmak üzere belirli sektörlerine yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları aldıkları kararda, İran ile imzalamayı tasarladıkları ticaret anlaşmasında siyasi diyalog ve terörle mücadeleyi içeren ayrı bölümler yeralacağını, bu bölümlerin insan hakları ve kitle imha silahları gibi konulara değineceğini bildirdi.
Avrupa Birliği yetkilileri, izleyecekleri bu politikanın Tahran’da ılımlı grupları, sertlik yanlılarına karşı güçlendireceğini umuyor.