Erişilebilirlik

'Çıkmaza Doğru Gidiliyor' - 2002-07-20


Kuzey Kıbrıs'ta, Türkiye'nin adaya 20 Temmuz 1974'de başlayan askeri müdahalesi törenlerle kutlanırken, görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi son açıklamasında Denktaş-Klerides görüşmelerinde ilerleme sağlanması için Türk tarafının adım atması gerektiğini belirtti.

ABD'nin Oregon eyaletindeki Portland Eyalet Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü ve üniversitenin Türkiye Programı Yöneticisi Birol Yeşilada, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununun çözümünü zorlaştırdığını, çözüme yardımcı olabilecek, her iki taraf üzerinde de ağırlığı olan tek tarafın Amerika olduğunu söylüyor. Yeşilada şu andaki durumu "tehlikeli" olarak niteliyor, çözüm sağlanmadan Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği'ne girmesinin, bazı çok ciddi gelişmelere yolaçabileceğini anlatıyor.

Kıbrıs Türk asıllı Profesör Yeşilada, çözüm sağlanıp Kıbrıs tümüyle Avrupa Birliği'ne girdiği takdirde Türk tarafının, adada Rum çoğunluk yanında eriyip gitmesinin sözkonusu olamayacağını, çünkü AB'nin, etnik farklılıkların korunmasını öngören birçok kuralı olduğunu belirtiyor.

Birol Yeşilada, ABD'nin Kıbrıs konusunda Orta Doğu sorunu için düzenlenen Camp David toplantılarına benzer bir görüşme ortamı yaratması ve böyle bir toplantıda Kıbrıs sorununun bütün yönleriyle ele alınması gerektiğini düşünüyor.

XS
SM
MD
LG