Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Anayasa Değişikliğine Destek - 2002-08-25


Azerbaycan’da yapılan referandumda önerilen anayasa değişiklikleri halk tarafından kabul edildi. Yetkililer, katılma oranının yüzde 80’nin üzerine çıktığı referandumda seçmenlerin yüzde 97’sinin değişiklikler lehinde oy kullandığını açıkladılar.

Bu arada referanduma ilişkin muhalefet partilerinin yönelttiği eleştiriler de sürüyor. Referandum öncesi muhalefet liderleri halka boykot çağrısı yapmıştı.

Azerbeycan Seçim Kurulu, seçmenlerin Cumhurbaşkanı Aliyev’e gerekli anayasa değişiklikleri için yetki verdiğini açıkladı. Yaklaşik 4 milyon seçmenin desteğini alan değişiklik önerisi cumhurbaşkanı ve parlamentonun seçiminde yeni uygulamalar getiriyor.

Referanduma ilişkin kesin sonuçların hafta sonundan önce açıklanması beklenmiyor. Azerbaycan’ın önde gelen muhalefet partileri sonuçları tanımayacaklarını açıklamışlardı. Muhalefet liderleri referandumda hile yapıldığı iddiasıyla protesto eylemlerine hazırlanıyor. Uluslararası gözlemciler henüz referanduma ilişkin bir yorumda bulunmadılar. Ancak gözlemciler daha önce hile yapılması olasılığına ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan’ın 1995 anayasasını batılı standartlara getirebilmek için değişikliğin gerekli olduğunu söylüyor. Muhalefet ise, anayasa değişikliğinin Devlet Başkanı’nın görevi oğluna devretmesini kolaylaştıracağını iddia ediyor.

Dün oyunu kullandıktan hemen sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aliyev böyle bir planı bulunmadığını ifade etti. Seçimlere hile karıştırmakla suçlanmasına rağmen iki kez cumhurbaşkanlığına seçilen Haydar Aliyev üçüncü kez aday olacağını da açıkladı.

XS
SM
MD
LG