Erişilebilirlik

Amerikan ve Avrupa Kamuoylarından Şartlı Destek - 2002-09-10


Amerika ve Avrupa’da halkın çoğunluğu, müttefikleri ve Birleşmiş Milletler'in desteğini alması halinde Amerika’nın Irak’a askeri müdahalede bulunmasını destekliyor. Yeni yapılan bir kamuoyu yoklaması Amerika’yla birçok Avrupalı lider arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen Atlantik’in iki yakasında kamuoyunun güvenlik ve dışpolitika konularında şaşırtıcı biçimde birleştiğini gösteriyor.

6 bin'i aşkın Avrupalı ve 3 bin kadar Amerikalı’nın katıldığı kamuoyu yoklaması, Irak, terörizmle savaş ve diğer uluslararası konularda büyük bir görüşbirliği olduğunu ortaya çıkardı. Anket, 11 Eylül saldırılarının Amerikalılar’ın dünyaya bakışını önemli ölçüde değiştirdiğini gösteriyor.

Amerikalılar’ın yüzde 91’i terörizmi ciddi bir tehdit olarak nitelerken yüzde 61’i Washington’un terörle savaşta müttefikleriyle daha yakın işbirliği yapması gerektiğine inanıyor. Anket, Chicago Dış İlişkiler Konseyi ile Amerikan Marshall Vakfı’nın Alman bölümü tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Chicago Dış İlişikiler Konseyi Başkanı Marshall Bouton, Amerikalılar’ın son 30 yıl içinde uluslararası haberlere bugün her zamankinden daha fazla ilgi gösterdiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Burada daha önemli olan nokta, şaşırtıcı görülmeyebilir ama Amerikalılar’ın kendilerini güvensizlik ve tehdit içinde hissettiklerinde dış dünyaya daha fazla ilgi duymaları, kendilerini en çok ilgilendiren sorun ve ülkelere daha fazla eğilmeleridir. Elbette Amerikalılar, dünyanın terörizmin ortaya çıktığı bölgelerine ilgi gösterilmesini daha çok destekliyor. Aynı şekilde özellikle terör hedef alındığında ve uluslararası koalisyonlarla yürütüldüğünde askeri kuvvet kullanılmasını eskisine oranla daha çok destekliyor."

Bouton, Amerikan ve Avrupalı liderlerin Irak konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen iki tarafın halklarının Amerika’nın tek yanlı değil diğer ülkelerle birlikte hareket etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söylüyor. Uzmana göre, iki tarafın kamuoyu, çeşitli sorunlara el atılırken, özellikle Irak konusunda bir karar aşamasına girilirken ve Saddam Hüseyin’in devrilmesi için askeri kuvvete başvurulması tartışılırken Amerika’nın Avrupalı müttefikleri ve Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte çalışması gerektiğine inanıyor.

Görüşü sorulan Amerikalılar’ın yüzde 77’si ve Avrupalıların yüzde 76’sı BM’in güçlendirilmesi gerektiği kanısında. Amerikalılar ve Avrupalılar, uluslararası terörizm, küresel ısınma ve ekonomik rekabet gibi konularda genellikle aynı kaygıları paylaşıyor.

Chicago Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Marshall Bouton, son anketin Avrupalılar ile Amerikalıların görüşlerinin 11 Eylül sonrası ne kadar yakınlaştığını açıkça gösterdiğini söylüyor. Boutan'a göre, Amerikan ve Avrupa kamuoyları dünyayla ilgili birçok temel konuda, hatta iki taraf uzmanlarının, liderlerinin çatıştığı siyasi sorunlarda bile görüşbirliği içinde. Buton, "Avrupa ile Amerika’nın arasının açıldığından sık sık sözediliyor ama anket iki tarafın halkları arasında böyle bir şey olmadığını ortaya koydu" diyor.

Amerikalıların yüzde 55’i Başkan Bush’a uluslararası terörizmle mücadelede olumlu puan verirken İsrail-Arap uşmazlığı konusunda izlediği politikayı Amerikan halkının sadece üçte biri destekliyor.

Avrupalılarda da aynı durum gözleniyor. Avrupalıların yüzde 47’si Bush’un terörle mücadelesine “mükemmel” ya da “iyi “notu verirken Amerika Başkanının Ortadoğu politikasını destekleyenlerin oranı yüzde 20’yi geçmiyor.

XS
SM
MD
LG