Erişilebilirlik

ABD, Kuzey Kore'ye Karşı İzleyeceği Tutum Üzerinde Düşünüyor - 2002-10-20


Güney Kore, Kuzey Kore’den nükleer silah programına son vermesini istedi.

İki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerin Pazar günü Kuzey Kore başkenti Pyongyang'da yapılan oturumunda, birleşmeyle ilgili konular yerine Kuzey Kore’nin nükleer silah programı ele alındı.

Güney Kore, Pyongyang hükümetinin 1994 anlaşmasının hükümlerine uyarak, nükleer programına son vermesini talep ediyor.

Anlaşma, Kuzey Kore’nin nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığında, Güney Kore, Amerika ve Japonya’nın bu ülkede iki nükleer elektrik santrali kurmasını öngörüyordu.

Ancak, Kuzey Kore’nin geçen hafta, Amerika’ya, anlaşmaya rağmen nükleer silah programına devam ettiğini bildirmesi tüm Dünya’da hayretle karşılandı.

Kuzey Kore hükümeti, bu ay başında Pyongyang’ı ziyaret eden Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı James Kelly’e, 1994 anlaşmasına aykırı olarak, nükleer silah sahibi olmaktan vazgeçmediğini, uranyum zenginleştirme programının sürdüğünü bildirmişti. Sözkonu anlaşma Kuzey Kore’nin nükleer silah programını iptal etmesi karşılığında, Batı’nın, bu ülkeye, iki nükleer elektrik santrali inşa etmesini öngörüyordu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Kelly, Amerika’nın konuyu müttefik ülkelerle görüşme kararı çerçevesinde Çin, Güney Kore ve Japon başkentlerinde danışmalarda bulunuyor. Kelly, Seul'de yaptığı basın toplantısında, sorunun zor ve karmaşık olduğunu belirtti ve Amerika’nın Kuzey Kore’ye karşı uluslararası baskı oluşturmayı planladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell da Amerika’nın, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı hakkında müttefikleriyle danışmalarda bulunduğunu söyledi.

Bakan, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, Bush yönetiminin ne yapacağına henüz karar vermediğini bildirdi ancak tepkinin kararlı ve mantıklı olacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG