Erişilebilirlik

Kuzey Kore Kaygıyla İzleniyor - 2002-12-22


Kuzey Kore, nükleer tesislerindeki Birleşmiş Milletler gözlem cihazlarını sökmeye başladı. Pyongyang’ın kararı tüm dünyada kaygıyla karşılandı.

Japonya ve Güney Kore Kuzey Kore’den kararını değiştirmesini istedi.

Pyongyong yakınlarındaki reaktörden gözlem cihazının sökülmesinin ardından merkezi Viyena’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Kuzey Kore’yle temasa geçti. Sözü edilen reaktörde, silah yapımında kullanılabilecek zenginleştirilmiş plutonyum geliştirildiği sanılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, Kuzey Kore’den nükleer programından vazgeçmesini istemişti. Ancak Pyongyang, Amerika’nın uyguladığı petrol ambargosunun enerji üretimini azalttığını öne sürerek bu isteği reddediyor.

Merkezi Viyana’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, Kuzey Kore’deki nükleer tesisteki gözlem araçlarının etkisiz hale getirilmesine rağmen bu ülkeyle temasların sürdüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler için nükleer faaliyetleri izleyen kurumun Kuzey Kore’yle hassas bir iletişim içinde olduğu bildiriliyor. Sorun, dairenin Kuzey Kore’deki nükleer tesisi izlemede kullandığı gözlem sisteminin Pyongyang hükümeti tarafından etkisiz hale getirilmesinden kaynaklanıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Sözcüsü Mark Gwozdecky, son yazışmalara yanıt alınmadığını, ancak Kuzey Kore’de iki denetçileri bulunduğunu belirtti. Sözcü, Kuzey Kore’yle iletişimin üst düzeyde olmadığını da vurguladı. Kuzey Kore daha önce görüşmelerin üst düzeyde yapılması isteğini reddetmişti.

Gwozdecky, kuruma bağlı denetçilerin 25 Şubat’ta İran’a giderek orada inşa edilen nükleer santralleri inceleyeceğini söyledi.

Sözcü, nükleer tesisleri daha inşa halindeyken incelemeye başladıklarını, tesislerin mimarisinin ilk aşamalardan itibaren takip edildiğini ve böylelikle sonraki denetimlerin de daha etkili hale geldiğini belirtti.

Amerikalı yetkililer İran’daki nükleer tesislerin nükleer silah yapımında kullanılmasından kaygı duyuyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi uzmanlarının, Irak’ın silah programına ilişkin raporu tercüme etmek ve denetçilerin gönderdiği maddeleri incelemek için gece gündüz çalıştığı bildiriliyor. Viyana yakınlarındaki Seibersdorf’daki bir laboratuvarda denetçilerin topladığı 10 örnek inceleniyor.

Gwozdecky’nin verdiği bilgiye göre, Irak’ta 100 kadar denetçi görev yapıyor. Bu sayıya tercüman, yardımcı personel ve sağlık görevlileri dahil değil.

XS
SM
MD
LG