Erişilebilirlik

'El Kaide'nin Kargo Gemileri Var' - 2002-12-31


El Kaide terör örgütünün, dünya çapında 15 kargo gemisine sahip olduğu bildiriliyor.

Washington Post gazetesinin verdiği habere göre Amerika, şüpheli gördüğü bazı gemileri uydularla, keşif uçaklarıyla ve müttefik ülkelerin yardımıyla izliyor.

Bu gemilerin El Kaide tarafından bomba, para ve diğer malzemeleri ulaştırmada kullanılmış olabileceği belirtilirken, adları sık sık değiştirilen bu gemilerin değişik kişiler adına kayıt ettirildiği de bildirildi. Washington Post bu yüzden istihbarat örgütlerinin bazen gemilerin izini kaybettiğini yazıyor.

Gazeteye göre, Amerikalı yetkililer, 11 Eylül 2001 terörist saldırılarından sonra kargo gemilerini özel olarak izlemeye başladı. Yetkililer, Afrika’da 1998 yılında iki Amerikan elçiliğinin bombalanmasında kullanılan patlayıcıların, bu gemilerden biri tarafından taşındığına inanıyor.

Amerika’nın bu konudaki istihbarat çalışmaları, El Kaide örgütünün denizaşırı operasyonlarını yürüten Abdülrahim El Nashiri’nin yakalanmasıyla daha da açıklık kazandı. El Nashiri’nin, Amerikalı yetkililerle işbirliği yaptığı bildirildi. Merkezi İstihbarat Örgütü – CIA, haber hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

XS
SM
MD
LG