Erişilebilirlik

Gül, Bölge Ülkelerine Seslendi: Savaşa Karşı Aktif Olun - 2003-01-05


Başbakan Abdullah Gül, tüm bölge ülkelerini Irak’ta savaşı önlemek için aktif olmaya çağırdı.

Gül, bu çağrıyı Mısır’da devlet başkanı Hüsnü Mübarek ve Mısır Başbakanı Atıf Ebeyd ile görüştükten sonra yaptı.

Irak krizinin askeri müdaheleye gerek kalmadan barışcı yoldan çözülmesi amacıyla Ortadoğu ülkelerini ziyaret eden Abdullah Gül, Irak’ın toprak bütünlüğüne bölge ülkeleri olarak çok önem verdiklerini de söyledi.

Başbakan Gül, Mısırlı meslektaşı Atıf Ebeydin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yalnız Türkiye değil Irak da dahil tüm bölge ülkelerinin savaştan kaçınmak için ellerinden gelen çabayı harcaması gerektiğini söyledi.

Kızıldeniz kıyısındaki tatil kasabası Şarm el Şeyh’te Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir saat süren öğle yemeği görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Irak’ın BM ile işbirliği yapıp kitle imha silahlarına sahip olmadığını kanıtlayacağı umudunu dile getirdi.

Gül, Irak’ın savaş sonucu bölünmesini istemediklerini de tekrarladı. Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın Saddam Hüseyin’in sürgün edilmesi seçeneğinden söz etmesini bir yanlış anlama olarak niteleyen Başbakan Gül, Türkiye’nin Irak lideri için bir sügün planı olmadığını söyledi.

Gül, savaşı durdurmak için sürgün dışında birçok başka yol olduğunu vurguladı. Abdullah Gül, Mısırlı yetkililerle görüşmesinde yeni yılın ilk günü İsrail kıyılarında düzenlenen Türkiye-İsrail-Amerika ortak hava ve deniz tatbikatının ele alınmadığını da belirtti.

22 ülkeden oluşan Arap Birliği, Türkiye ile İsrail arasında 1996 yılında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına ve bu anlaşma çerçevesinde düzenlenen ortak tatbikatlara karşı çıkıyor.

Daha sonra Kahire’ye geçerek Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa ile görüşen Abdullah Gül, yarın Ürdün, cumartesi günü de Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Bu arada AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da yaptığı açıklamada Abdullah Gül’ün Ortadoğu gezisinin dünyaya barış olasılığının henüz sona ermediğini anlamlı bir biçimde gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin otoriter rejimlerin halklarını ezmesine karşı çıktığı gibi uluslararası ilişkilerin de kaba kuvvete dayanmasını istemediğini belirten Erdoğan, Amerika’ya üstü örtülü bir eleştiri yöneltti.

Erdoğan, Irak’a askeri müdahele için Güvenlik Konseyinden ikinci bir karar çıkartılması gerektiğini ve bu kararın Türkiye için bağlayıcı olacağını yeniden vurguladı.

XS
SM
MD
LG