Erişilebilirlik

El-Baradei: Güvenlik Konseyi'nden Ek Süre İsteyeceğiz - 2003-01-16


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El-Baradei, Irak’taki denetimlerin tamamlanabilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nden ek süre isteyeceğini söyledi.

Birkaç aya daha ihtiyaçları olduğunu söyleyen BM yetkilisi, denetçilerin gelecek haftalarda çalışmalarını hızlandırmayı planladıklarını da ifade etti.

El-Baradei, bu açıklamaları, Moskova’da Rus yetkililerle görüşmelerinden sonra yaptı.

BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix de Brüksel’de AB yetkilileriyle görüşmelerinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Irak’la ilgili gelişmeleri “gergin ve tehlikeli” diye niteledi. Blix, denetçilerin Irak’ta “yasadışı ithal mallar” belirlediklerini söyledi, ancak bunların neler olduğuna açıklık getirmedi.

Hans Blix, Bağdat’ın, eğer bir savaşa girmek istemiyorsa, denetçilerle daha fazla işbirliği yapması gerektiğini belirtti. Yetkili, buna ek olarak Iraklı bilimadamlarına yurtdışına çıkarak burada BM yetkililerinin sorularını cevaplamaları için izin verilmesi gerektiğini de söyledi.

Blix ve Baradei’nin bu mesajı bu haftasonu Bağdat’a yapacakları ziyaret sırasında Iraklı yetkililere iletmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG