Erişilebilirlik

Türkiye'nin Önceliği Askeri Konularda - 2003-02-23


Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Amerikan askerlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasına ilişkin görüşmelerin sonuçlanma aşamasına geldiğini ancak henüz tamamlanmadığını söyledi.

Bakan, CNN-Türk televizyonuna yaptığı açıklamada, görüşmelerin Salı günkü meclis oturumu öncesinde tamamlanma ihtimalinin yüksek olduğunu da kaydetti. Yaşar Yakış, tarafların bazı askeri konular üzerindeki görüşmelere devam ettiğini belirtti ve Türkiye’nin, Amerikan yapımı silahların Kuzey Irak’taki Kürt grupların eline geçmemesini ve Kerkük ile Musul petrollerinin kontrolünün Kürtler’de kalmamasını garanti altına almaya çalıştığını söyledi. Yaşar Yakış, Ankara’nın, herhangi bir askeri operasyonda Türk birliklerinin komutasının Türk ordusunda olmasını da istediğini belirtti.

Irak’a savaş açılması durumunda Türkiye’nin olası bir Kürt mülteci akınını önlemek üzere Kuzey Irak’a asker göndermesi bekleniyor.

Bakan Yakış, Türkiye’nin vereceği kararda, askeri konuların ekonomik kaygılardan daha önemli olduğunu söyledi.

ABD, Türkiye’ye Irak savaşına vereceği destek karşılığında ekonomik yardım paketi öneriyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell Perşembe günkü açıklamasında, hibe ve kredi garantilerinden oluşan 26 milyar Dolar’lık paketin ABD’nin önerebileceği son rakam olduğunu söyledi. Ankara ise yardım paketinin 30 milyar Dolar düzeyinde olmasını istiyor. Kamuoyu yoklamaları, Türklerin büyük bölümünün savaşa karşı olduğunu gösteriyor.

ABD, Türkiye’de 40 bin asker konuşlandırmak için Ankara’nın onayını bekliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi konuya ilişkin tezkereyi büyük bir olasılıkla Salı günü oylayacak.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak savaşına hazırlık amacıyla bölgeye sevkedilen askeri birlik ve teçhizatın bu hafta içinde Türkiye’ye giriş yapacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG