Erişilebilirlik

Filistin Parlamentosu Başbakan Mahmud Abbas’ın Yeni Hükümetini Onayladı - 2003-04-29


Filistin Parlamentosu, Başbakan Mahmud Abbas’ın yeni hükümetini onayladı.

85 milletvekilinden elli biri, yeni hükümete güvenoyu verdi. Beyaz Saray hemen bir açıklama yaparak oylama sonucunu memnunlukla karşıladığını ve sözverdiği gibi yeni Orta Doğu barış planının ayrıntılarını açıklayacağını bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Başkan Bush’un barış sürecini canlandırmak için İsrail ve Filistinlilerle birlikte çalışmaya hazırolduğunu söyledi.

Üç aşamalı yeni barış planı, 2005 yılına kadar İsrail’in yanında bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Filistin lideri Yaser Arafat, oturumu açarken yaptığı konuşmada milletvekillerini “evet” oyu vermeye çağırdı.

Arafat, Araplar ve tüm bölge için hassas ve tehlikeli bir dönemden geçildiğini söyledi ve milletvekillerinden yeni başbakan Mahmud Abbas ve hükümetine güvenoyu vermelerini istedi. Daha sonra sözalan Mahmud Abbas da milletvekillerinin yeni hükümetini ve reform planlarını desteklemeye çağırdı. Başbakan Abbas, çağdaş ve demokratik bir yönetim kurulması gereğini vurgulayarak Filistin halkının bundan daha azına layık olmadığını söyledi. Abbas, hükümetinin kimsenin yasaları çiğnemesine izin vermeyeceği uyarısında bulundu ve ayrıca güvenlik güçlerini yeniden düzenleme ve yasadışı silahların yayılmasını önleme sözü verdi. Şiddete başvurulmasını sert biçimde kınayan Başbakan Abbas, terörizmin Filistin davasına zarar vermekten baka bir işe yaramadığını söyledi.

İsrail’le süregelen uyuşmazlığa askeri çözüm olmadığını vurgulayan Abbas İsrail halkına seslenerek, ”Sizinle görüşmeler yoluyla gerçekleşecek adil ve kalıcı barış istiyoruz” dedi. Ancak Başbakan Abbas konuşmasında, Filistinliler’in, İsrail’in Batı Şeria’dan çekilmesi, Yahudi yerleşim bölgelerinin kaldırılması, Kudüs’ün Filistinliler için de başkent olması ve Filistinli mültecilerin dönüş hakkı gibi öteden beri savunduğu talepleri tekrarladı. Abbas, Bush yönetiminin yakında açıklanması beklenen yeni Ortadoğu barış planının hızla uygulamaya konmasını da istedi ve İsrail’in planda değişiklik yapılması talebini reddetti.

XS
SM
MD
LG