Erişilebilirlik

Iraklılar Gelecekten Beklentilerini Sıraladı - 2003-04-30


Hür Avrupa Radyosu’nca Washington’da düzenlenen toplantıda Irak’taki etnik grupların temsilcileri geleceğe ilişkin beklentilerini anlattı. Konuşmacıların üzerinde durduğu iki unsur federe bir devlet yapısı çinde tum etnik gruplara eşit haklar tanınması ve bu grupların merkezi hükümetin elindeki kaynakların kullanımında belirli bir söz hakkında sahip olmasıydı. Serbest ve adil bir ortamda nüfus sayımının yapılması ve tüm milis grupların silahsızlandırılması ise Türkmenlerle, Ortadoks ve Katolik Iraklılar’ın üzerinde durduğu diğer konular oldu.

Kürtler’in federe yapıyı benimsediklerini kaydeden Washington’daki Kürt Enstitüsü Başkanı Mike Amitay, Kuzey Irak’taki özerk yönetimin model bir demokrasi olmasa da belirli bir olgunluğa eriştiğini söyledi. Amitay, burada yalnızca Kürt değil, Türkmenler’in de partileri olduğunu belirtti. Mike Amitay “Kuzey Irak’ta Türkmenler’e tanınan haklar Türkiye’deki Kürtler’e tanınmış olsaydı, Türkiye’deki Kürtler isyan etmezdi” yorumunu yaptı.

Türkmen Cephesi Lideri Orhan Ketene ise Amitay’in bu görüşlerine karşı çıktı ve K. Iraktaki bu partilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği tarafından tabela partisi olarak kurulduklarını ve Türkmen grubunu temsil etmediklerini söyledi. Ketene, iddia edildiği gibi Kürtler’in Türkmenler’e kültürel haklar tanımadığını, Türkmen okullarındaki öğretmenlerin sürülüp yerlerine Kürter’in atandığını, Türkmen televizyonunun da büyük kısıtlama altında olduğunu belirtti.

Ketene, Türkmenler açısından şu an için en acil konunun Kerkük’e giren Kürt kuvvetlerinin geri çekilmesi olduğunu da söyledi. Ketene, Türkmen grubun geleceğe dönük beklentilerini de tamamen laik ve demokratik bir yönetim kurulması ve adil bir ortamda nüfus sayımının yapılması olarak sıraladı. Ketene, “Serbest bir ortamda yapılacak nüfus sayımı Türkmenler’in sayısı hakkındaki bazı iddiaları da ortadan kaldırmış olur,” dedi. Türkmenler, sayılarının 3 milyon civarında olduğunu söylerken, diğer gruplar bu rakamın çok daha küçük olduğunu iddia ediyor. Orhan Ketene, toplantı sırasında ‘Türkiye sizce gerçekten Türkmenleri temsil ediyor mu ” şeklindeki bir soru üzerine de “Türkiye bizi temsil etmiyor, biz Irak vatandaşıyız, yıllardan beri Batılı ülkelerden destek istiyoruz ama bu desteği bize veren, 1991 yılından bu yana bizi tanıyan tek ülke Türkiye oldu. Türkiye bizi temsil etmiyor, hak arayışımıza destek veriyor” cevabını verdi.

XS
SM
MD
LG